Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kii­tok­set hyvästä työstä

Tänä vuonna Raahen itsenäisyyspäivän juhlassa jaettiin kolme Pro Raahe -mitalia.

Pasi Siipola ja Piia Vähäsalo korostavat yhteistyön merkitystä Raahen matkailun kehittämisessä. <p>Joonas Donskoi ja Miikka Salomäki aikovat pitää jatkossakin Raahen lippua korkealla.</p>
Pasi Siipola ja Piia Vähäsalo korostavat yhteistyön merkitystä Raahen matkailun kehittämisessä.
Pasi Siipola ja Piia Vähäsalo korostavat yhteistyön merkitystä Raahen matkailun kehittämisessä.
Kuva: Vesa Joensuu

Tämän vuoden Pro Raahe -mitalit saivat jääkiekkoilijat Joonas Donskoi ja Miikka Salomäki sekä Langin Kauppahuoneen Piia Vähäsalo ja Pasi Siipola.

Langin Kauppahuoneelle mitali jaettiin tunnustuksena merkittävästä, laajalle vaikuttavasta, yritteliäästä toiminnasta raahelaisen kulttuurielämän ja -historian hyväksi.

– Kyllähän se hyvältä tuntuu. Antaa voimia jatkaa tätä hommaa, Piia Vähäsalo sanoo.

Ylipäätään ihmisten palaute tuo aina intoa.

Langin Kauppahuone avattiin toukokuussa 2017, mutta sitä edelsi pitkä remontti ja selvitystyö rakennuksen historiasta.

– Onhan tässä paljon tapahtunut, Vähäsalo sanoo.

Alkuperäinen yritysidea on kehittynyt ja laajentunut. Uusimmat majoitustilat ovat Langin päärakennuksessa.

Vähäsalo ja Siipola ovat huomanneet, että turismi on muuttunut. Nyt ei haeta pelkästään hienoja rakennuksia ja esineitä, vaan halutaan tietää tarinoita niiden takana.

Langin Kauppahuoneen tarkoitus on nimenomaan kertoa tarinoita ja tehdä rakennetusta miljööstä ja interiööreistä eläviä.

Kahvilan ja hotellihuoneiden kaikki sisustusvalinnat on tehty historian ehdoilla.

– Mitään ei tehdä pelkästään sen takia, että se olisi silmille kivaa.

Siipola sanoo, että Pekkatori ja Vanha Raahe ovat Raahen monumentti.

– Tällä Raahe erottuu.

Siksi sitä täytyy ehdottomasti myös vaalia.

Parhaillaan Langin Kauppahuoneella on menossa joulusesonki, jota Vähäsalo suunnitteli kesällä. Nyt hänellä on mietinnässä jo ensi kesän palvelut.

Raahelaiset NHL-jääkiekkoilijat Miikka Salomäki ja Joonas Donskoi olivat hyvin otettuja kunniasta. Salomäki arvelee mitalin saamisen perusteeksi, että hän on onnistunut tuomaan Raahea tunnetuksi.

– Kai sitä on onnistunut viemään hyvää kuvaa Raahesta maailmalle, Nashville Predatorsissa, ja sen farmijoukkue Milwaukee Admiralsissa, jääkiekkoileva hyökkääjä toteaa.

Salomäki käy Raahessa joka kesälomallaan, joten kaupunki on hänelle edelleen tärkeä.

– Rakas kotikaupunkihan Raahe on, rento paikka ja ihmiset ovat leppoisia. Perhettä ja kavereita asuu myös siellä paljon, niin tulee käytyäkin siellä usein kesäisin. Koitetaan pitää Raahen lippua korkealla jatkossakin, Salomäki vakuuttaa.

Donskoi lupaa samaa. Hän liputtaa kotikaupunkinsa puolesta maailmalla ja tuo Raahen parhaita puolia esiin. Siitä ovat päässeet jyvälle myös hänen nykyisen asuinkaupunkinsa, Denverin, asukkaat.

– Denverissäkin ihmiset alkavat jo pikkuhiljaa tietää, missä sijaitsee maailman vanhin sukelluspuku, syksystä asti vuoristokaupungissa asunut Donskoi naurahtaa.

Hän kehuu Raahea rauhalliseksi paikaksi, jossa on ollut turvallista kasvaa.

– Varsinkin nykyään, kun asuu vilkkaammissa kaupungeissa, osaa sitä enemmän arvostaa. Raahe on kaunis kesäkaupunki, johon on aina mukava tulla kesällä, kun on lomaa. Raahessa oli paljon mahdollisuuksia harrastaa. Urheiluseuroissa, joissa olin, olivat aina hyvät taustajoukot ja valmentajat, jotka loivat hyvän ilmapiirin kaikille harrastaa. Siitä olen aina kiitollinen, Donskoi kertoo ja vakuuttaa mitalin saamisen olevan kunnia-asia.

Joonas Donskoi tekee kihlattunsa kanssa hyväntekeväisyyttä
Toni Länkinen

Moni muistaa, kuinka NHL-jääkiekkoilija Joonas Donskoi lähti tukemaan viime keväänä rahallisesti raahelaista Pulju-skeittihallia. Miehen hyväntekeväisyys ei rajoitu vain tähän, sillä nyt hän on kihlattunsa Devin Devinen kanssa mukana hyväntekeväisyysprojekteissa myös Yhdysvalloissa.

– Devin on nyt ollut vapaaehtoistyöntekijänä Precious child -nimisessä hyväntekeväisyysjärjestössä. Niillä on paljon erilaisia tempauksia pitkin vuotta, joilla autetaan vähävaraisia perheitä. Ennen koulun alkua he saivat hommattua noin 20 000 lapselle muun muassa koulutarvikkeet ja reput. Tällä hetkellä suurin piirtein samalle määrälle koitetaan saada joululahjoja. Me itse ”adoptoitiin” kolme lasta, joille hommattiin joululahjoja, Donskoi valottaa.

Nykyään Donskoi pelaa jääkiekkoa Denverissä Colorado Avalanchen joukkueessa, mutta edelliset kaudet mies edusti San Jose Sharksia. Viime talvena Devine perusti kampanjan tukemaan metsäpaloissa kovia kokenutta kaupunkia. Myös Donskoi ja hänen edustamansa joukkue olivat tässä mukana.

– Viime vuonna Devin perusti Holidays for Paradise -nimisen kampanjan, jolla saatiin kerättyä yli 60 000 dollaria Paradise-nimisen kaupungin perheille muun muassa joululahjoina ja lahjakortteina. Paradise siis paloi lähes kokonaan viimevuotisissa metsäpaloissa. Saatiin tuotua vähän jouluiloa perheille, jotka taistelivat isompien murheiden parissa menetettyään kodit ja koulut. San Jose Sharks lähti myös siihen mukaan ja saatiinkin pidettyä yksi rahankeruukampanja yhdessä kotipelissä viime kaudella, Donskoi kertoo.