Kir­ja­kau­pal­la edetään vuosi ker­ral­laan

Keskustan kauppojen tilanteesta liikkuu paljon kuulopuheita, haitaten osaltaan jopa työntekoa.

Kaupungin liikkeistä ainakin kirjakauppa on kärsinyt lopettamishuhuista jo pitkään.

Raahen Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Mikko Karjalainen, millainen on kirjakaupan tilanne?

– Vaikka paljon huhuja liikkuu, emme ole lopettamassa. Täysin varmaa on, että olemme vuoden loppuun auki.

Tilannetta tarkkaillaan koko ajan ja olemme oikeastaan aina menneet vuosi kerrallaan -periaatteella, joten tilanne ei siinä mielessä ole erilainen. Viime vuodet eivät ole olleet helppoja ja tilanne on muuttunut nopeasti haastavaksi.

Pienellä paikkakunnalla oppikirjojen osuus on merkittävä ja esimerkiksi jotkut poliittiset päätökset niiden suhteen vaikuttavat kirjakauppoihin. Ainut tapa on jatkaa tilanteen seuraamista.

Kirjakauppa myös varmasti tiedottaa mahdollisista muutoksista asiakkailleen.

Minkä arvelet syyksi vaikeutuneeseen tilanteeseen?

– Asiakasmäärien tippuminen on ollut merkittävä viimeisien vuosien aikana. Vetoan kaupunkilaisiin siinä, että jos on palveluita, niitä kannattaa käyttää. Muuten palveluita ei ole ja se ollaan valitettavasti kaupungissakin jo nähty.

Tappiollista liiketoimintaa ei kukaan pysty pitämään. Kyllähän kirjoja myydään esimerkiksi marketeissa, mutta kilpailua nyt pitää vähän ollakin.

Henkilöstömäärässä ei ole tarvinnut kuitenkaan tehdä muutoksia ja niitä on vaikea kirjakaupassa tehdäkään kesken vuoden. Isommat sesongit, koulu ja joulu, kun ovat oikeastaan vielä vasta edessä päin.

Onko sinulla tietoa, mistä huhut liikkeen loppumisesta ovat peräisin?

– En tiedä yhtään. Näen asian niin, että vallitseva tilanne kaupungissa on sellainen, että valitettavasti lopettamisuutisia tulee aivan liikaa tällä hetkellä Raahessa.

Lopettamisesta kysytään meiltä joka päivä ja asiakkaat varmistelevat, että eihän huhu pidä paikkaansa. Kirjat ovat kuitenkin monelle äärimmäisen tärkeä asia.

fakta

Suomalainen Kirjakauppa

Kirjakaupalla on Raahessa pitkät perinteet.

Raahen myymälä työllistää myymäläpäällikön lisäksi yhden kokoaikaisen ja kolme osa-aikaista työntekijää.

Mikko Karjalainen on ollut Raahen liikkeen myymäläpäällikkönä 13 vuoden ajan. Hän on työskennellyt viiden viime vuoden ajan myös myymäläpäällikkönä Oulun Valkean kirjakaupassa ja viime kesäkuulta Zeppelinin Suomalaisessa kirjakaupassa.