Kirkan hetki lyö edel­leen

Suomen Musiikkiteatteri on tarttunut vaativaan haasteeseen ja tuo lavalla Kirkan.

Kirkaa esittää Ilari Hämäläinen, joka on ollut mukana muun muassa The Voice- kisassa.
Kirkaa esittää Ilari Hämäläinen, joka on ollut mukana muun muassa The Voice- kisassa.
Kuva: Suomen Musiikkiteatteri

Kirill Babitsin, Kirka (1950-2007) ehti ennen menehtymistään tehdä vuosikymmeniä jatkuneen uran. Hän oli maamme ensimmäinen oikea rocktähti, joka sai peräänsä villisti kirkuvat fanilaumat. Juuri rock-Kirka oli se, joka aikoinaan hurmasi myös Kirkan roolissa nähtävän Ilari Hämäläisen. Hän kertoo lainanneensa aikoinaan konserttitaltioinnin Kirkan rock-konsertista ja olleensa heti myyty. Monen muiden tavoin Hämäläinenkin harmittelee sitä, ettei Kirka saanut kirkkainta menestystä hevirockarina.

Kirka oli venäläisen emigranttitaustansa vuoksi eksoottinen ilmestys tummine hiuksineen ja sinisine silmineen, hän oli täynnä karismaa ja kuin luotu tähdeksi. Kirka lauloi persoonallisella äänellään tiensä suomalaisten sydämiin monipuolisesti rockilla, iskelmillä ja balladeilla heavyrockiakaan unohtamatta.

Musikaalissa matkataan Kirkan uraa 60-luvulta 2000-luvulle asti. Hämäläinen kertookin haastavinta olevan Kirkan rooliin muuntautuminen 12-vuotiaasta aina yli 50-vuotiaaksi.

Kirkan ohella tapaamme suomalaisen kevyen musiikin merkkihenkilöitä kuten Sammyn, Muskan, Dannyn, Katri Helenan, Kassu Halosen, Hectorin ja Pave Maijasen. Musikaali on fiktiivinen kertomus, mutta pohjautuu tositapahtumiin. Lavalla nähdään Euroviisujen ja Syksyn sävelten huumaa, menestystä, rakkautta ja myös suuria suruja.

Illan aikana kuullaan suuri joukko ikimuistoisia kappaleita, kuten Hetki lyö, Leijat, Hengaillaan, Surun pyyhit silmistäni ja Kahden hullun matka. Myös muiden artistien hittejä kuullaan musikaalissa.

Hämäläinen kertoo, että Kirka oli hänelle lapsuuden sankari. Musikaalia tehdessä hänelle on myös avautunut se, kuinka mahtava persoona Kirka oli.

– Hän oli tavattoman lojaali muun muassa bändinsä jäseniä kohtaa, Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen mukaan Kirka oli nuorena myös tavattoman ujo. Kasvaminen tähden rooliin ei sujunutkaan aivan kivuitta. Hämäläinen kertoo imitoivansa Kirkaa, joka on vaativaa, mutta hänelle myös helppoa, sillä hänen laulutapansa on pitkälti samanlainen.

Hän pitää Kirkaa rohkeana laulajana, joka ei pyrkinytkään hurmaamaan pehmeällä kauniilla äänellä, vaan lauloi raa´asti ja kovaa, jopa eläimellisesti.

– Mielestäni saan ääneeni kirkamaisia sävyjä, hän sanoo.