Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Koko perheen tal­vi­ta­pah­tu­ma

Folkyhtye Gornitsa saapuu esiintymään Pitkänkarin koululle sunnuntaina.
Folkyhtye Gornitsa saapuu esiintymään Pitkänkarin koululle sunnuntaina.

Folkyhtye Gornitsa saapuu esiintymään Pitkänkarin koululle sunnuntaina 23.2. kello 12–14 Venäläinen rieha -tapahtumaan. Ilmaisessa ohjelmassa pihalla on lisäksi muun muassa poniajelua, teetä, lättyjä sekä hauskoja leikkejä ja kilpailuja.

Gornitsa tekee tunnetuksi ja elvyttää Karjalan aluetasavallan kantaväestön – karjalaisten, vepsäläisten, suomalaisten, inkeriläisten ja venäläisten – rikasta kulttuuriperinnettä.  Se on palkittu monissa paikallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa ja festivaaleilla.

Balettimestari ja kansatieteilijä Viola Malmi perusti ryhmän vuonna 1987 Karjalainen Gornitsa -nimisenä tanssi- ja lauluyhtyeenä. 90-luvulla se suuntautui vähitellen kansanperinneteatteriin – unohtamatta kansanlauluja ja -tansseja. Ryhmän teatteritoiminta alkoi paikallisten perinteisten juhlamenojen esittämisellä (Äänisniemen iltamat, Kintahan tarinat, Röntuskat, Kalevalan runot).

Folkyhtyettä on ohjannut vuodesta 2007 alkaen Boris Shustov, joka on ollut Viola Malmin oppilaana. Gornitsan ohjelmiston perustana ovat kansantanssit ja perinneleikit, jotka Viola Malmi kirjoitti muistiin lukuisilla kansanperinteen keräysmatkoillaan. Hän on julkaissut Suomessa ja Venäjällä toistakymmentä kirjaa, joissa kerrotaan karjalaisista perinteistä, perinneleikeistä ja juhlamenoista.