Kolumni

Kolumni: Kesän kynnyksellä

-
Kuva: Vesa Joensuu

Mistä kesä alkaa? Alkaako se ikkunoidenpesusta, veneenlaskusta vesille vai suvivirrestä? Jonkun mielestä kesä alkaa juhannuksesta, toisen mielestä kesä päättyy silloin.

Tosiasia on, että kesäpäivänseisauksen jälkeen päivä lyhenee, ja samalla haikeus hiipii mieleen. Sanonta, Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, pitää usein paikkaansa. Muistan erään kylmän juhannuksen, kun istuimme rannalla ja joimme teetä termospullosta, jotta olisimme tarjenneet viimassa. Kauppaketju Lidl on osunut asian ytimeen mainostamalla grilliruokia mainoslauseella: ”Elä kuin viimeistä kesäpäivää.” Niin täytyy tosiaankin tehdä, koska kesäsäästä ei koskaan tiedä, tuoko se paistetta, vai lunta tupaan.

Tietysti poikkeuksia on, kuten viime kesä, joka oli ennätyskuuma. Kasvusto huusi vettä, ja eläimet olivat hätää kärsimässä. Jotkut ihmiset nauttivat kuumuudesta, toiset taas uupuivat. Viime aikojen kovat myrskytuulet ovat jälleen osoittaneet, että sään ääri-ilmiöt ovat vakiintuneet. Siinäpä sitten ennustetaan tai arvotaan kesäsäitä.

Kesään liittyy paljon odotuksia. Naistenlehdet huutavat keväällä, kuinka päästä rantakuntoon, mitä uusinta muotia pitää pukea päälle, ja mikä on täydellinen yöttömän yön illalliskattaus.

Koti ja vähintään kesämökki pitää uudistaa kesäkuntoon ostamalla uudet verhot, ja sohvalle kaksi merihenkistä koristetyynyä. Tietysti ainoat oikeat häät ovat kesähäät, ja niitä pitää valmistella useampi vuosi, jotta ne olisivat täydelliset. Melkein kannattaa erota, että saa kesähäät, jos on sattunut menemään naimisiin muuna vuodenaikana.

Neljän viikon kesälomalla tulee siivota talo lattiasta kattoon. Aina parempi olisi remontoida, mutta siivouskin käy paremman puutteessa. Kesäkukkia pitää istuttaa, ja sen jälkeen niitä pitää muistaa kastella. Nurmikko on leikattava vähintään kerran viikossa. Grillaamista ei pidä unohtaa, ei myöskään jäätelön syöntiä ja erinäisten juomien juontia. Sitten voikin lukea samaisesta naistenlehdestä artikkelin, kuinka päästä kesäkiloista eroon.

Unohdin, että halkoja pitää hakata pari mottia, matkustella kotimaassa ja ulkomailla, sekä pakastaa mansikoita ja herneitä. Toisaalta, kuka pakastaa herneitä? Kesäloman jälkeen voi huokaista helpotuksesta, kun loma päättyi ja pääsi takaisin töihin.

Kuluipa kesä missä ja miten vaan, suosittelen ”hetkien merkitsemistä”. Hyvistä kesähetkistä kannattaa pysähtyä nauttimaan kiireettömästi kaikilla aisteilla. Kun hetken painaa tietoisesti muistiin eli merkitsee, sen voi palauttaa mieleensä yhä uudelleen samanlaisena kuin se oli.