Ko­lum­ni: Kesän vaih­to­eh­toi­set kisat

-

Kesäihminen! Eikö eukonkanto suopotkupalloa pelaten enää kiinnosta? Eivätkö festarit enää houkuttele, kun musiikkia voi kuunnella radiosta? Haluatko käyttää aikaasi uusilla tavoilla? Haluatko kokeilla jotain erilaista?

Hanurihuutoon tarvitaan pieni tai keskikokoinen järvi – Saimaa voi olla liian suuri – hanuri ja hyvät keuhkot. Hanuristikilpailija soittaa toisella rannalla aamuyöstä suomalaisia kansanlauluja ja Uralin pihlajaa. Toinen kilpailija yrittää huutamalla vakuuttaa soittajaa lopettamaan musisoinnin. Puhelinta tai megafonia ei saa käyttää. Häviäjä on se, joka luovuttaa ensimmäisenä ja menee nukkumaan.

Jos huutaja on oikein hyväkeuhkoinen, vaikeustasoa voidaan nostaa ottamalla mukaan kaksi tai useampia hanuristeja. Usein kysytään, voiko musisoija käyttää sähköistä vahvistusta. Ei voi. Se on paha rike.

Hyttysjahdin tarkoituksena on päästä eroon oman pihan hyttysistä ajamalla ne naapurin puolelle. Kaikki mahdollisia keinoja, jotka eivät vaaranna kilpailijoiden henkeä saa käyttää. Hyttysiä ei ole pakko laskea ennen kisan alkua, vaan silmämääräinen arvio kannasta riittää alussa ja lopussa. Voittaja on se, joka väsähtää ensimmäisenä.

Kirjamuuri sopii yksin pelattavaksi, mutta vaatii naapurin, jos peliä haluaa jatkaa kesän jälkeen. Tarkoituksena on lukea mahdollisimman monta kirjaa. Luetuista kirjoista on tarkoitus rakentaa mahdollisimman pitkä ja korkea muuri. Huijata ei saa, vaan kaikki kirjat täytyy oikeasti lukea.

Sateen sattuessa kirjat voivat tietysti kärsiä, joten kannattaa valita mahdollisimman tylsiä ja huonokuntoisia kirjoja tai sitten vain hyväksyä kirjojen menetys. Puhelinluetteloista saa hyvän muurin, mutta niiden lukeminen vaatii intohimoista suhdetta nimiin, osoitteisiin ja numeroihin.

Syksyllä muureja voi hyödyntää naapurin kanssa käytävässä käpysodassa. Jos oikein lykästää, muuri on pystyssä vielä lumisotaa varten.

Jos näistä ajanvietetavoista ei löydy mitään kiinnostavaa, kaapista voi kaivaa kauniisti ruostuneet petankkipallot tai huoltoasemalta 34 vuotta sitten ostetun sulkapallosetin.

Mökkisulkapallossa voittaja on se, joka saa napattua mailansa verkkoon mahdollisimman monta palloa. Mitä löysempi verkko, sen parempi tulos.