Kolumni

Kolumni: Melkoinen saavutus

-
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen Seudun yltäminen jo 100 vuoden ikään on melkoinen saavutus.

Kuinka monta satavuotiasta toiminimeä ja yritystä Raahen alueella toimii tänä päivänä? En tiedä, mutta joku toimittajahan voisi kaivella historiaan perehtyneen asiantuntijan kanssa vastauksen tällaiseenkin kysymykseen.

Miksi toimittaja?

Siksi, että toimittajan tehtävänä on kysyä ja hänen edustamansa tiedotusvälineen tehtävänä on kertoa vastaus kysymykseen laajalle yleisölle ja asiasta kiinnostuneille.

Muutos yrityskentässä on ollut valtava sinä lähes puolen vuosisadan aikana, jonka olen asunut Raahessa. (Pirulauta, onko siitä todella jo lähes 50 vuotta kun muutin tänne!)

Ammattitaitoisesti toimitettu lehti kertoo aamulla sen, mitä tärkeää eilen tapahtui ja sellaisessa muodossa, että ihminen saa siitä tolkun ja totuudenmukaisen tiedon aamukiireessään. Päivän mittaan lehti tietysti täydentää tietoja sähköisissä versioissaan.

Lehti onkin melkoinen dokumentoija. Se taltioi historiaa joka päivä. Se vastaa klassisiin kysymyksiin, mitä, missä, milloin, miksi ja nykyisin jopa kysymyksiin kuka ja ketä.

Se, että Raahen Seudulla on takanaan näin pitkä yhtäjaksoinen historia, on osoitus paikallisen lehden tarpeellisuudesta. Paikallinen lehti on tärkein tiedotusväline alueensa asukkaille ja toimijoille. Siinä missä maakunnallinen lehti tai valtakunnallinen lehti tai muu tiedotusväline elää laajemman alueen hengessä, paikallinen lehti saa voimansa omalta levikkialueeltaan. Vain mittakaava on erilainen.

Paikallinen lehti on pitkän elämänsä aikana kokenut niin nousuja kuin laskuja. Se on kestänyt sotia, lamoja, boikottejakin, mutta nauttinut myös taloudellisen toimeliaisuuden pyrähdyksiä. Spurttia lehti odottanee nytkin. Josko tuolla Fennovoima synnyttäisi vihdoin pöhinää, joka vaikuttaisi hyvinkin laajalle.

Mutta eihän mikään lehti voi elää vain ympärilleen tiiraillen. Se voi ja sen täytyy myös vaikuttaa alueensa kehittymiseen. Sen tulee potkia rohkeasti alueensa toimijoita ja päättäjiä viemään kehitystä eteenpäin. Ja työmaata riittää.

Lehti ei hoida tehtäväänsä, jos se antaa päättäjien puuhastella omassa rauhassaan ja riidellä keskenään ilman julkista tiukkaa seurantaa.

Lehti voi antaa julkista tukea tärkeille hankkeille, joilla vauhditetaan alueellista kehitystä. Lehden on myös kaivettava esille vaihtoehtoisia ratkaisuja ja punnittava niitä oman kykynsä mukaan ja asiantuntijoiden avustamana.

Minusta tuntuu, että takavuosina Raahen alueella oli enemmän toimintaa. Mutta tämä on vain tunne, joka syntyy ennen kaikkea lehtiä lukemalla. Nythän ison osan arjen elämästä saa tietoonsa sähköisten härpäkkeiden kautta, mutta itse en ole hypännyt monenkirjavaan ja kirkuvaan somen maailmaan. Laiskuuttani ja kenties tyhmyyttäni.

Tykkään rauhasta ja siitä, että minun ei tarvitse tuijotella vähän väliä kännykkääni. Minulle riittää, että paikallinen lehti kertoo, mitä alueella tapahtuu. Se peilaa elämää alueellamme. Ottaa osaa sen iloihin ja suruihin. Ja toivottavasti yllyttää ihmisiä toimimaan yhdessä nykyistä enemmän. Jos väki vähenee, eivät pidot parane.