Kolumni

Kolumni: Merelle mahtuvat kaikki

-

Airistolla oli heinäkuussa vakava veneonnettomuus. Veljekset olivat seurueineen pienehkössä purjeveneessä, kun iso moottorivene ajoi sen päälle. Vakavasti loukkaantuneet miehet kuolivat sairaalassa vammoihinsa. Useita muita loukkaantui.

Onnettomuus sai aikaan vilkkaan keskustelun, jossa ylilyönneiltäkään ei vältytty. Vastakkain olivat taas kerran purjeveneilijät ja moottoriveneilijät, vaikka merelle mahtuvat taatusti molemmat.

Moottorivene on aina väistämisvelvollinen, jos purjeveneessä on purjeet ylhäällä, eikä sen moottori ole käynnissä. Moottorilla kulkiessa purjevene ja moottorivene ovat tasa-arvoisia. Toisen veneen päälle ei tietenkään saa koskaan ajaa. Purjeveneiden hitailla moottoreilla ei moottoriveneen alta ehdi pois, vaikka yrittäisikin onnettomuuden väistää, jos muskelivene porhaltaa kymmenien solmujen nopeudella takaa päälle.

Olin onnettomuuden aikaan purjevenereissulla Merenkurkussa. Kokkolan ja Vaasan välillä veneliikenne on huomattavasti vilkkaampaa kuin Raahessa. Kohtasimme satoja moottoriveneitä venesatamiin johtavilla väylillä. Myös vesiskoottereita oli kauniina päivinä kymmenittäin liikenteessä. Vähemmistönä olivat purjeveneet.

Veneilijät tervehtivät toisiaan, näin on Raahessa opittu. Käsi nousee yhtä nopeasti, olipa liikkeellä moottorilla tai purjeilla. Etelämpänä tapa ei ole yhtä yleinen. Täytyy myöntää, että itsekin väsyin nostamaan kättä edelle tai vastaantuleville moottoriveneilijöille, kun niissäkään ei käsi yhtä hanakasti noussut.

Eniten vaivasi se, että harva moottoriveneilijä ottaa huomioon veneensä aiheuttamat korkeat peräaallot. Purjeveneen voi kyllä ohittaa tai sitä voi tulla vastaan niin, ettei purjevene ei jää kohtuuttomasti keikkumaan peräaaltoihin. Varsinkin heikolla tuulella ne haittaavat purjeveneen etenemistä.

Veneilijät ovat kuitenkin siitä kummallisia, että he auttavat pulaan joutuneita. Myös moottoriveneilijän saa pysähtymään ja tulemaan avuksi. Murphyn lakien mukaisestihan moottori tekee tenän juuri silloin, kun tuulikin on tyyntynyt. Saimme apua moottorin oikkuillessa sataman tullessa niin vesiskootterimiehiltä kuin moottoriveneilijöiltäkin.

– Koskaan ei tiedä, milloin apua tarvitsee itse, totesivat auttajat, kun tarjosimme korvausta.

Venesatamissakin on yleensä aina joku ottamassa venettä vastaan. Satamissa myös varaosia lainaillaan ja neuvoja jaellaan auliisti. Saman käytöksen soisi leviävän myös merelle. Ohitetaan tarpeeksi kaukaa, hiljennetään ajoissa tai ohitetaan niin, että purjevene pääsee samaan ajolinjaan, eikä peräaaltoihin.