Hyvää itsenäisyyspäivää! : It­se­näi­syys­päi­vän Raahen Seutu il­mes­tyy nä­köis­leh­te­nä

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ko­lum­ni: Netti näytti taas synkän puo­len­sa

Kuinka moni muistaa viime vuoden some-hitin risujemmaajasta, eläkeläismiehestä, joka raivoaa ja haistattelee videon kuvaajalle, joka kehottaa risujemmaajaa viemään risunsa asianmukaiseen paikkaan?

Risujemmaajaa ei enää ole. Hän menehtyi.

Omaisten mukaan hän menehtyi, koska joutui videon vuoksi kaiken kansan lynkattavaksi. Kansa raivosi risujemmaajalle pelkän videon perusteella. Jopa lapset vinoilivat miehelle. Omaisten mukaan vanha mies ei kestänyt olla vihan ja kiusaamisen kohteena, vaan sairastui tapauksen vuoksi ja menehtyi ennen aikojaan.

Mitä tapahtui videon kuvanneelle lenkkeilijälle? Hänkin joutui raivoavan kansan uhriksi, kun selvisi, että YouTubeen ladattu video oli vienyt vanhan miehen terveyden. Kuvaaja sai osakseen uhkailuja ja kiusaamista netissä. Kun hänen yhteystietonsa vuodettiin verkon keskustelupalstoille, levisi kiusaaminen kotipiiriin. Raivoavan kansan uhriksi joutui koko perhe lapsia myöten. Tavallisista lapsista tuli murhaajan lapsia.

Vielä edelleen keskustelupalstoilla molemmat osapuolet saavat osakseen syyttelyitä ja törkeyksiä. Iltalehden uutinen asiasta on saanut kansan taas jakamaan tuomioitaan molemmille osapuolille.

Kuinkahan moni miettii, mitä tapahtuu, kun lataa hetken huumassa videon verkkoon? Kuinka moni miettii, minkälaisen ryöpytyksen kohteeksi videossa oleva henkilö joutuu tai minkälaisia seuraamuksia itse kuvaajalle voi tulla? Tuskin kovinkaan moni. Tässä tapauksessa, ennen surullista loppua, risumiestä syytettiin laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta, videon kuvannutta lenkkeilijää puolestaan yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Risujemmaajan tapaus on erittäin surullinen esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun videoita jaetaan verkkoon. Se myös kertoo karun totuuden siitä, minkälaisia suomalaiset verkossa ovat.

Toivottavasti edes joku ottaa tapauksesta opikseen ja miettii kaksi kertaa, ennen kuin jakaa "hauskan" videon kaiken kansan riepoteltavaksi. Toivottavasti jokainen keskusteluun osaa ottanut myös miettii seuraavalla kerralla vähän pidempään ennen kuin painaa enteriä ja lynkkaa jonkun verkossa. Oikeutta ei jaetta somessa tai verkossa yleensäkään. Oikeutta jaetaan oikeuslaitoksessa.