Ko­lum­ni: Pu­hu­mal­la paras

-
Kuva: Annika Ollanketo

Toriparlamenttien miehet ovat ymmärtäneet jotain olennaista keskustelemisesta. He tuntevat toisensa ja tietävät, mistä aiheista muut haluavat keskustella. He osaavat myös välttää puheenaiheita, joista tulisi erimielisyyksiä. Ennen kaikkea, he palaavat puhumaan asioista keskenään lähes joka päivä, vaikka joku olisi ollutkin eri mieltä.

Hyvä keskustelu edistää ihmisten empatiakykyä ja taitoa esittää asioita rakentavasti. Ahdistus ja stressi helpottavat, kun asioista puhuu toiselle ihmiselle.

Suomessa keskusteluille ei anneta riittävästi painoarvoa. Hankalista asioista puhuttaessa sanotaan usein, että niistä kaivataan lisää keskusteluja. Siihen keskustelu sitten jääkin.

Joku voi jopa vältellä keskustelemista sen vuoksi, että hänen mielipiteensä joutuisi arvostelun kohteeksi. Jos asioista keskusteltaisiin enemmän, monta virhettä jäisi tekemättä.

Rakentava julkinen keskustelu tarvitsee myös väittelyjä. Kriittisetkin puheenvuorot edistävät yhteisymmärrystä. Tärkeintä on ottaa kaikki tiedot ja näkemykset huomioon.

Joskus asioista ei voi keskustella sen vuoksi, että niistä annetaan julkisuuteen liian vähän tietoja. Se heikentää ihmisten mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Ilman kunnollista keskustelua yksittäisten ihmisten mielipiteet jäävät irrallisiksi. Kun asioista puhutaan avoimesti, yhteinen tieto lisääntyy. Sen pohjalta on hyvä tehdä päätöksiä.

Suomalaiset sanovat usein kaipaavansa hiljaisuutta ja luonnonrauhaa. Ehkä tästä syystä suomalainen keskustelukulttuuri hieman väljähtyy kesällä.

Harva haluaa tuoda mielipiteensä julkisuuteen, etenkin jos kyse on asiasta, josta voi syntyä kiistaa.

Ilman mielipiteitä ei kuitenkaan synny keskustelua ja päätöksenteosta tulee yksipuolista.

Mielipiteitä kannattaa tuoda julki sopivissa paikoissa. On paikka sitten tori, huoltoasema tai julkinen tilaisuus. On olemassa myös hyviä verkkokeskusteluja. Mielipidekirjoituksenkin voi laatia.

Silloin voi olla varma siitä, että muut tietävät, mitä itse ajattelee. Oma persoona ja ajatukset eivät jää piiloon, vaan ne voivat edistää ihmisten hyvinvointia ja julkista päätöksentekoa.

Sosiaalinen puoli on hyvä löytää itsestä viimeistään elokuussa, kun arki pyörähtää käyntiin. Silloin keskustelukumppaneita ja keskustelunaiheita on taas enemmän.

Hiljaisuudessa on puolensa, mutta sitä arvostetaan liikaa. Yksinolo on välillä paikallaan, mutta ystävän kanssa jutteleminen parantaa oloa. Väittelyjäkin voi kaivata.