Kolumni

Kolumni: Raahe ja raahelaisuus

-
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen kaupunki elää 370-vuotista juhlavuottaan. Muutin kaupunkiin vuonna 1979, joten olen saanut seurata Raahen kehittymistä neljän vuosikymmenen ajan. Tuona aikana on tapahtunut monia myönteisiä asioita. Kaupunki on kasvanut kahden kuntaliitoksen myötä sekä maantieteellisesti että asukasmäärältään. Tänä päivänä kaupungin keskusta-alue näyttää huomattavasti kaupunkimaisemmalta kuin tullessani Raaheen. Kaupunkikeskusta oli silloin vireä ja on sitä ollutkin viime vuosiin saakka. Juuri tällä hetkellä se näyttää näivettyvältä, koska toimitiloja on runsaasti tyhjillään.

Aikoinaan Raahe oli suosittu koulukaupunki, jonne tultiin opiskelemaan lähialueilta, mutta myös kauempaakin. Opiskelumahdollisuuksien vähentyessä Raahessa, on yhä useamman nuoren täytynyt lähteä opiskelemaan muualle. Usein he myös jäävät sille tielleen. Työpaikat löytyvät muualta ja paluumuuttajia on vähän. Nyt koulukaupunkistatus on hieman vahvistumassa, kun ammattikorkeakoulutuksen päiväopetus alkaa Raahessa ensi syksynä. Tämä tuo uusia mahdollisuuksia nuorille ja varttuneemmillekin. Toivottavasti tämä tuo pienen piristysruiskeen myös asukasmäärän kasvuun. Hiljattain julkaistut väestöennusteet eivät näyttäneet Raahenkaan osalta hyvältä. Kaikesta huolimatta uskon Raahen asukasmäärän lähtevän ainakin pienoiseen kasvuun. Raahe pysynee kuitenkin mukavan kokoisena pikkukaupunkina, jossa on kokoisekseen kaupungiksi hyvät palvelut ja ne ovat lähellä. Ehkä emme aina osaa tarpeeksi arvostaa sitä mitä meillä on, vaan näemme sen, mitä meillä ei ole. Arvostus lähtee meistä itsestämme.

Tänne muuttaneena tulee joskus pohdiskeltua raahelaisuutta. Olenkohan ”oikia” raahelainen, vai olenko vain raahelainen? Mitkä ovat ”oikian” raahelaisen kriteerit, vai onko niitä? Joidenkin mielestä vain syntyperäiset raahelaiset kuuluvat niiden joukkoon ja muualta muuttaneet ovat yksinkertaisesti ”tullista tulleita”. Koen olleeni raahelainen siitä lähtien kun tänne muutin, liekö sitten oikia tai väärä, mutta raahelainen kuitenkin. Virallisesti raahelaisia ovat ne, joiden kotikunta väestörekisterissä on Raahe. Raahelaisuutta voidaan pohdiskella monin tavoin.

Mukavaa syksyä kaikille raahelaisille!

”Oikiat raahelaiset asuvat aina muualla. Muualta muuttaneet raahelaiset eivät ole raahelaisia muuallakaan. Oikioille raahelaisille Raahe on maailman paras paikka. Eivät he silti muuta Raaheen kirveelläkään, kun ”akka ei lähe”. Oikiat raahelaiset lähtevät jo nuorina Raahesta muualle ja muuttavat vanhoina takaisin Raaheen kaipailemaan Raahesta muualle.” (Risto Sassali 1928-1985)

Päivi Määttä