Kolumni

Kolumni: Sijoittamalla lisää säästöjä

-

Raaheen ollaan ilmeisesti rakentamassa lähivuosien aikana kaksikin uutta liikuntasalia tai hallia. Saloisten koulun yhteyteen on tulossa liikuntasali. Tiedän monen urheiluihmisen toivovan sormet ristissä, että tällä kertaa jostakin löytyisi se ylimääräinen viisi metriä.

Uuden liikuntahallin osalta samanlaista rukoilua ei tarvinne tehdä. Se olisi oletettavasti riittävän kokoinen. Moni ei varmaan edes ajattele kokoa, vaan tyytyväisenä odottaa nykyisen liikuntahallin ihmiskokeen loppumista.

Ihmiskokeessa testataan milloin löytyy joukkue, jonka pelaajista suurin osa ei pysty hallissa harjoittelemaan. Tällä hetkellä he ovat joukkueissa vähemmistönä. Toki on sanottava yhden alkusyksyn vierailun jälkeen, että itse salin puolella ilma vaikutti olevan parempi kuin aikaisemmin.

Saloisten sali syntyy varmasti. Sen sijoituspaikkakin on kohtuullisen varma. Uuden liikuntahallin osalta mielenkiinnolla odotan, että voitaisiinko se rakentaa vaikka Pitkäkarin alueelle. Vai puretaanko Keskuskoulu ja liikuntahalli rakennetaan keskustaan?

Saataisiin kuntalaisille viihdettä, jossa useamman vuoden aikana käytäisiin läpi missä se liikuntahalli ei nyt sittenkään voi olla.

Ennen salin tai hallin valmistumista salitilaa tarvitsevat liikkujat kärvistelevät tilojen puutteen alla. Lapseni ovat mukana useammassa seurassa ja näiden WhatsApp-ryhmien perusteella tilanne on menossa vaikeampaan suuntaan.

Vaikeampi tilanne on itsessään hyvä asia. Liikkuvien lasten ja nuorten määrä on siis kasvussa. Useat tutkimukset kertovat, että liikuntaan sijoitetut eurot tulevat takaisin suurempina. Raahelaisten lasten lottovoitto olisi, jos kaupungin päättäjätkin ymmärtäisivät tuon sijoituksen tuoman säästön.

Kun nuo kaksi salia tai hallia ovat jossain vaiheessa valmiina, niin ollaan muutaman vuoden kuluttua uudestaan salitilaongelman edessä. Kouluverkon uudelleen järjestäminen tuo kylmeneviä kouluja ja pahimmassa vaihtoehdossa kylmeneviä liikuntasaleja.

Yksi tie saliongelman pikalaastarointiin olisi salien saaminen yhden peukalon alle. Silloin seurat ja yhteisöt voisivat hakea saliaikoja yhdellä hakemuksella.

Kirjoitin tästä jo viime vuonna. Kirjoituksen jälkeen sain kommentin, että näin tulee tapahtumaan. Mahtavaa, mutta sanojalla ei vain ollut riittävästi valtaa ja tilanne on edelleen vähän koominen.

Kaupungin kiinteistöjen käyttöä hallitsee useampi taho. Se ajaa käyttäjät hakemaan salitilaa joka puolelta. Kisassa joku voittaa ja pahimmillaan saa enemmän kuin tarvitsee. Joku toinen miettii päänsä puhki kuinka järjestää toimintaa, kun ei ole saliaikaa.