Kolumni

Kolumni: Space Cowboys

Pattijoen Urheilijoiden superpesisjoukkue aloittaa leiriviikonloppujen sarjansa tänään. Joukkue leireilee muutaman kerran tämän vuoden puolella, eli niillä kerroilla myös pitkänmatkalaiset ovat mukana. Eikä tästä mene kuin tovi, kun ensimmäinen halli-SM -ottelu käynnistyy helmikuussa. Mutta palataanpa hallipeleihin hetken päästä.

PattUn joukkue on vanha, tai ainakin kokenut. Yli kolmekymppisiä pelaajia löytyy seitsemän, ja käytännössä kaikki heistä on kokoonpanossa terveenä ollessaan. Eli yli puolet pelaavasta kokoonpanosta on yli 30-vuotiaita.

Toisaalta ei se 30 ole vielä mikään rajapyykki, sillä Sami Haapakoski on 37-vuotiaana edelleen maamme parhaita pesäpalloilijoita.

Joku kirjoitti keskustelupalstalla, että PattU on vähän kuin elokuva Space Cowboys, jossa joukko ikämiehiä lähtee vielä kerran avaruuteen. Eikä tämä kuvaus ole ollenkaan hassumpi. PattU ei mene avaruuteen, mutta ensi kesänä Raahessa saatetaan juoda mitalikahveja kaiken mennessä nappiin. Jos ja jos. Jossittelua voi harrastaa vaikka kuinka paljon, mutta jos raahelaisjoukkue pysyy terveenä, joku lyö miehet kotiin ja ulkopeli pysyy pitävänä, on PattU Raahe vaikea voitettava kenelle tahansa.

En usko, että tästä PattUn joukkueesta kaikki jatkavat pelaamista kaudella 2021. Ennemminkin voisin veikata, että ainakin pari avainpelaajaa lopettaa mittavat uransa ensi kauden jälkeen. Vähitellen konkarikaartin lopettaessa, uusia pelaajia täytyy löytyä vastuunkantajiksi. Siksi olisikin tärkeää, että esimerkiksi lukkari Topi Kososella olisi taustalla oppipoika.

Niistä hallipeleistä vielä pari sanaa. Pesäpalloon on suunniteltu hallisarjaa, joka toisi pelejä koko talven ajalle. Itse ainakin kannatan tätä, sillä se toisi lajille näkyvyyttä ympäri vuoden, eikä pesis unohtuisi muutamaksi kuukaudeksi liikuntahalleihin. Veikkaanpa, että pelaajatkin tykkäisivät tästä, koska pelaaminen on urheilun suola. Ainakin monen mielestä.

Tälle talvelle tämä uudistus ei toteutunut, mutta toivottavasti vuoden päästä talviliiga saadaan jalkeille. Suomesta löytyy kuitenkin sen verran täysmittaisia halleja, missä lajia voi pelata myös talvella.

Näin marraskuun ensimmäisenä päivänä voi kuitenkin siirtää enemmän katsettaan niihin oikeisiin talvilajeihin. Tänä viikonloppuna käynnistyy toden teolla hiihtokausi. Raahelaislähtöinen Lauri Mannila on palannut juuri korkean paikan leiriltään ja miehen pitäisi olla lähtöviivalla viikonloppuna Vuokatin Suomen Cupin kisoissa. Tämä saattaa olla se talvi, kun Mannila tekee ison läpimurron.

Isot tsempit Laurille tähän kauteen!

Toni Länkinen