Kos­ki­nen ja Uunila uivat Tas­kus­ta mu­seon­ran­taan – Katso video

Torstai-iltana alkoi Rantajatseilla levitä juoru Taskusta uineista hulluista.

Petri Koskinen ja Raimo Uunila ovat tiettävästi ensimmäiset Taskusta museonrantaan uineet.
Petri Koskinen ja Raimo Uunila ovat tiettävästi ensimmäiset Taskusta museonrantaan uineet.

Nämä hullut ovat raahelaislähtöiset Petri Koskinen ja Raimo Uunila. Epäilijöitä uintisuoritukselle riitti yhtä paljon kuin ihailijoita, mutta totta se on.

Miehet olivat valmistautuneet suoritukseensa pitkin kevättä. "Jatsiuinnista" oli puhuttu jo aiemminkin, mutta nyt päätettiin tempaista. Jatsit olivat oivallinen ajankohta toteuttaa uinti, koska kaveruksilla oli tapana muutenkin kohdata jatseilla.

– Raimo tosin sanoi, että me olemme kahden kilometrin kunnossa, Koskinen nauraa.

Uunila oli uinut vajaan kilometrin mittaista päivätreeniuintia Mustijoessa ja Koskisella oli takanaan 12 kertaa 2,5 kilometrin uinnit Espoon Kaitalammessa.

Varusteiksi otettiin avovesiuinnissa hyvä turvaväline, uimarinpoiju. Kirkkaanvärinen poiju erottuu hyvin, kannattaa aikuisen painon ja uimari voi pitää tauon uinnista nojaamalla poijuun.

Varman päälle pelattiin, koska meriolosuhde on vähän toista kuin joki tai järvi. Erkkilän Jantta ja Kaurasen Markku värvättiin veneineen saattomiehiksi ja tulemaan hädän tullen apuun.

Video: Sari Jaatinen

Helteinen ja täysin tyyni sää oli yllätys.

Miehet olivat varautuneet 14-asteiseen veteen ja merivedellä on tapana hiukan myös aaltoilla.

– Sään takia muutimme reittisuunnitelmaa. Päätimme tulla komeasti museonrantaan laivaväylää pitkin. Se teki alunperin suunniteltuun viiden kilometrin lenkkiin puolitoista kilometriä lisää, Koskinen sanoo.

Koskinen ui koko matkan vapaauintia. Uunila ui perhosta, rintaa, selkää ja vapaata ja kävi välillä vieressä porisemassa, välillä jututti venemiehiä. Pitkiä pätkiä mentiin zen-hengessä ääneti. Sorsat ja joutsenet pitivät seuraa.

Uunila aloitti uinnin märkäpuvulla, mutta riipaisi sen päältään puolivälissä. Tuli kuuma.

Veden kirkkaus ihmetytti. Koskinen toteaa pohjaan asti näkyvän hyvin, vaikka vettä oli reilusti. Välillä taas jalat kävivät pohjassa.

– Kokemus oli voimaannuttava. On aivan eri asia ottaa meri haltuun uimalla kuin veneilemällä. Lauantainakin oli pakko uida Iso-Kraaselista Santaholman sahalle, Uunila sanoo

Ja tämähän ei jää tähän. Facebookiin perustetaan Rantajatsiuinti-ryhmä, joten kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat aloittaa valmistelut ensi kesää silmällä pitäen. Raimo Uunila toimii Rantajatsiuintien päävalmentajana ja ohjeistusta on luvassa Facebook-ryhmässä.

– Mereen uskaltaa mennä uimaan pitkääkin matkaa, Uunila lupaa.