Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Pääkirjoitus

Ko­ti­va­ra tuo mie­len­rau­haa

Tänään vietetään valtakunnallista Varautumispäivää, jonka teemana on ”Varautuminen on yhteispeliä”. Varautuminen on kansalaistaito, joka ylläpitää turvallisuudentunnetta ja lisää henkistä kriisinkestävyyttä vastoinkäymisten tulleen.

Varautumista on monenlaista. Moni varautuu taloudellisesti tiukkoihin aikoihin säästämällä pahan päivän varalle. Kotitalouksien ulkoisiin häiriöihin ja poikkeustilanteisiin suositellaan 72 tunnin varautumisvarastoa, jos esimerkiksi sähkön saaminen katkeaisi tai rajoittuisi.

Jokaisesta kodista pitäisi siis löytyä vettä, ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita vähintään kolmen vuorokauden ajaksi. Pelkästään puhdasta juomavettä tarvitaan päivittäin kaksi litraa ihmistä kohden, löytyykö sinulta? Entä onko sinulla toimiva taskulamppu ja varaparistoja? Ensiaputarvikkeet? Alkusammutusvälineet?

Kotivaran ei ole tarkoitus lisätä hysteriaa tai pelkoja, mutta ei tarvita kuin kunnon talvimyrsky, hieman äkäisempi flunssa tai kunnon vatsatauti, niin ruoka- ja lääkevarasto saattaa tulla tarpeeseen.