Kou­lu­lais­näyt­te­ly: Näille lapsi antaa kunniaa

Lapsi antaa kunniamerkin tavallisista teoista, kuten hyvästä ruuasta, ystävyydestä ja autokyydistä.

Liikkiksiä, luonnehtii näyttelyn tuomari Milka Metsäpolku lasten tekemiä kunniamerkkejä. Koululaisten tekemien kunniamerkkien näyttely saa miettimään, pitäisikö meidän antaa näitä enemmänkin toisillemme? Silja kävi katsomassa 4.–6.-luokkalaisten postimerkkinäyttelyä ja löysi monta hienoa tuttujen tekemää piirustusta. Tässä on Suomi-kuvaa toisen asteen oppilaiden tekeminä postimerkkiluonnoksina: muumeja, kansallisperhonen, koivu ja tähti, Väinämöinen ja vasa. Taikakuu-kilpailun tuomaristo pohtii yhdessä, minkä töiden tekijät palkitaan. Parhaat postimerkkien tekijät saavat palkinnoksi postimerkkejä tekemästään kuvasta. Merkkejä merkkivuodelle -näyttelyssä on esillä lähes neljäsataa lasten tekemää postimerkkiä ja kunniamerkkiä. Näyttely on esillä Raahesalin lämpiössä.
Liikkiksiä, luonnehtii näyttelyn tuomari Milka Metsäpolku lasten tekemiä kunniamerkkejä.
Liikkiksiä, luonnehtii näyttelyn tuomari Milka Metsäpolku lasten tekemiä kunniamerkkejä.

Raahesalin lämpiö kukkii kirjavanaan töitä. Seiniä tapetoivat koululaisten tekemät postimerkkiluonnokset, ja vitriinejä koristavat lasten tekemät kunniamerkit.

"Tämän kunniamerkin saa pikkusisko koska se leikkii muu kaa", kirjoittaa Peetu Hilli, 8 v.

"Äidille kun se tekee hyvää ruokaa", kirjoittavat 6-vuotiaat Valde Niskakangas ja Aale Pöykö. Siinä on punaisia prenikoita kultahelyillä. Kyllä äitien nyt kelpaa!

Lapset saivat tehdä kunniamerkkejä kenelle halusivat. Ketkä niitä sitten saavat?

Annika Uddström – päätutkija, joka on tutkinut lukkeja ja valeskorpioneja. Hänen saamassaan kunniamerkissä möllöttää kullattu torakka.

Simo Häyhä, Suomen paras tarkka-ampuja, saa monta. Omansa saavat Tuntemattoman kirjoittaja Väinö Linna, presidenttimme Sauli Niinistö, suklaamies Karl Otto Fazer, Suomen jääkiekkoleijonat, tanssin opettaja Sanna Hirvaskari, amerikkalainen Benjamin Franklin, kaikki äidit ja ne jotka tekevät jouluna töitä.

Suuri juhlava punakullattu kotkaruusuke on myönnetty "tädilleni, koska hän on jaksanut kyydittää minua 18 vuotta, kun en ole itse jaksanut kulkea."

"Kunniamerkki pimeille illoille, jotka ovat pitkiä, niissä on mukava pyöräillä ja helppo nukahtaa", runoilee yksi.

Kunniamerkin voi tehdä mistä vain. Siinä voi olla pääsiäissulkia, koristekiviä, joulukuusenkoristeita, kuparilankaa, strassikangasta ja satiininauhoja. Se voi olla ruusuke, risti, mitali, metallisolki, kääty, riipus tai prenikka.

–Ne ovat aivan ihania, kehuu kilpailunäyttelyn tuomariston jäsen, radiotoimittaja Paavo Törmi.

Entäpä postimerkkipiirustukset? On pystykorvaa, suomenhevosta, muumia, kettua, kauriita, perhosia ja karhuja. Siinä riittää pään raapimista kilpailun tuomaristolla, jonka pitää seuloa näyttelytöiden joukosta kunkin ikäluokan parhaita.

–Työt ovat niin tasokkaita, että on vaikea valita, valittaa tuomaristoon kuuluva taiteilija Pertti Vuori.

–Yhdessäkin lentää joutsen Suomen lippu suussaan. Sehän sopisi Finnairin tunnukseksi, hän keksii.

Juryn toinen jäsen, taitelija Pauliina Kanniainen, kertoo löytäneensä ehdottoman suosikkinsa helposti.

–Taide ei saa olla liian helppoa, vaan sen pitää antaa mielikuvituksen lentää, hän arvioi.

Tuomareista kolmas, kuvittaja Milka Metsäpolku, on iloinen siitä, että moni työ jatkuu raamin ulkopuolelle.

–Se antaa ajatuksille vapauden mennä.