Kou­lul­la ir­ta­mis­to­huu­to­kaup­pa ja mie­li­pi­de­ky­se­ly: Tik­ka­lan vanhaa koulua ei myydä mutta sitä har­ki­taan

Vanha Tikkalan koulu on ostettu aikanaan kylätaloksi. Nyt sen tulevaisuudesta järjestetään kyläläisille suunnattu mielipidekysely.
Vanha Tikkalan koulu on ostettu aikanaan kylätaloksi. Nyt sen tulevaisuudesta järjestetään kyläläisille suunnattu mielipidekysely.

Mattilanperällä järjestetään lauantaina huutokauppa, jossa myydään koulun vanhaa irtaimistoa.

Samalla kyläläiset voivat vastata kyselyyn siitä, mitä Tikkalan vanhalle koululle tulisi tehdä: myydäänkö se, puretaanko se vai kunnostetaanko se?

Asialla on uusiutunut, Hannu Ammunetin johtama Mattilanperän kyläyhdistyksen hallitus, joka on talkootöillä tyhjentänyt vanhaa koulua kaatopaikalle kuuluvista tavaroista. Jyviä akanoista on eroteltu, ja myyntikelpoiset tavarat pannaan ulkosalle huutokaupattavaksi lauantaina.

– Kyläyhdistyksellä ei ole tarvetta kylätalolle, sillä voimme kokoontua Tikkalan koululla, kertoo Tikkalan kyläyhdistyksen sihteeri-rahastonhoitaja Aila Ammunet.

Ammunetin mukaan kyläyhdistyksen hallitus haluaa selvittää, mitä kyläläiset haluavat koululle tehtävän ja onko kyläläisillä halukkuutta talkoisiin talon kunnostamiseksi. Rakennus on näet perusteellisen remontin tarpeessa. Huutokaupan aikana käyneiden ihmisten antamien mielipiteiden tulos viedään hallitukseen, joka tekee 30.5. kokoontuvalle yleiskokoukselle esityksen talon kohtalosta.

Kyläyhdistys on ostanut Tikkalan vanha koulun kylätalokseen 1990-luvulla, kun se Kummatin kiinteistöyhtiölle siirryttyään oli purku-uhan alainen. Kylätalon ylläpidosta on koitunut jatkuvasti kuluja yhdistykselle. Sekä sähkö- että vesiliittymästä joudutaan maksamaan perusmaksuja, vaikka käyttöä ei olisikaan.

Rakennuksesta on teetetty kuntoarvio. Rakennus on hirsirunkoinen mutta tehty suurelta osin lyhyistä hirsistä. Rakennus on ollut tyhjillään jo jonkin aikaa sen jälkeen, kun vuokralaiset ovat lähteneet talosta.

Aila Ammunetin mukaan pihassa oleva hirsinen ulkorakennuksen kehikko on tarkoitus jättää kyläyhdistyksen ja Saloisten Viestin yhteiseen käyttöön.

Huutokaupassa meklaroi Aslak Ruonala. Myytävänä on muun muassa pyykkikone, työkaluja, opettajan pöytä ja pöytäryhmä sekä astioita.

– Lisäksi myydään kaapillinen täytettyjä eläimiä, kertoo Aila Ammunet.