Kou­lu­verk­ko­rat­kai­sut vai­kut­ta­vat myös Raahen alueen päi­vä­ko­tei­hin

Varhaiskasvatusjohtaja Kati Haarala uskoo, että varhaiskasvatuksen palveluverkkouudistus palvelee kuntalaisia entistä paremmin.
Varhaiskasvatusjohtaja Kati Haarala uskoo, että varhaiskasvatuksen palveluverkkouudistus palvelee kuntalaisia entistä paremmin.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen kaupungin varhaiskasvatus on tiivistämässä palveluverkkoaan osana organisaatiouudistusta. Käytännössä tämä tarkoittaa useiden ryhmien siirtämistä saman katon alle. Säästöjä haetaan siis seinistä ja sitä myötä henkilöstö- ja tukipalvelukuluista. Varhaiskasvatusjohtaja Kati Haarala kertoo, että henkilöstökuluista säästöjä tulee, kun yhtä useampaan paikkaan ei tarvita esimerkiksi keittiö- tai puhtaanapitohenkilökuntaa.

– Varhaiskasvatuksen henkilökunnan ei tarvitse olla huolissaan, sillä meillä tulee olemaan edelleen rekrytointitarpeita.

Varhaiskasvatus aiotaan jakaa neljään alueeseen, kuten opetuksen osalta on esitetty. Pohjoinen käsittää Pattijoen alueen, missä on tällä hetkellä Satulehdon päiväkoti neljässä kiinteistössä, Pattasten päiväkoti, Metsätähden päiväkoti ja kaksi ryhmistä. Pattasten päiväkotia rakennetaan parhaillaan. Kun se valmistuu, yhdistyy Pattasten päiväkotiin myös Metsätähti.

Satulehdon päiväkoti on tarkoitus saada yhden katon alle viiden vuoden kuluessa. Ensimmäinen askel kohti tätä on päiväkotiin kuuluvan Tikkalassa sijaitsevan ryhmän siirtäminen osaksi eteläistä aluetta.

Lähivuosina eri kiinteistöissä olevat ryhmikset sulautetaan alueen muihin yksiköihin.

– Satulehdon peruskorjaukselle on varattu investoinneissa rahaa niin, että suunnittelu alkaisi 2021 ja toteutus 2022-2023. Uskon, että alueen kolme etäryhmää mahtuvat tulevaisuudessa pohjoisen alueen yksiköihin.

Pohjoisen alueen lisäksi eteläisen ja itäisen alueen suunnitelmat ovat selvät. Saloisten päiväkoti siirtyy koulun yhteyteen ja itäisellä Vihannin alueella olevan Onnelan päiväkodin kaikki ryhmät siirtyvät valmistuvan koulukeskuksen yhteyteen rakentuvaan päiväkotiin.

Keskustan alueella jatkaa Antinkankaan päiväkoti, hallinnollisesti yhdistyvät Ollinsaaren ja Kummatin päiväkodit sekä Kirkkokadun päiväkoti. Keskustan kokonaisuuden suunnittelua vaikeuttaa meneillään oleva kouluverkon suunnittelu. Mahdollinen päätös uuden koulun rakentamisesta keskustaan, voi vaikuttaa joko Kirkkokadun tai Kummatin päiväkodin sijaintiin ja toimintaan.

– Sitäkin pitää miettiä, että jos Kirkkokadun päiväkoti peruskorjataan, mahtuvatko kaikki vuorohoitoa tarvitsevat näihin tiloihin, Haarala toteaa.

Hän muistuttaa, että keskustan alueella olisi tarve myös päiväryhmille.

– Mikäli keskustaan ei rakenneta uutta päiväkotia, Antinkankaan päiväkotiin ei mahdu Pattijoen alueen lapsia.

Varhaiskasvatuksessa ei odoteta isoa tiputusta asiakasmäärissä. Mikäli esiopetusta aikaistetaan viisivuotiaisiin, voi se näkyä jopa kasvavana asiakasmääränä. Tällä hetkellä kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa on noin 1 100 lasta. 22 prosenttia lapsista on yksityisellä puolella.

Kati Haarala kokee, että tulevien muutosten kautta alueelliset palvelut vahvistuvat ja monipuolistuvat. Esimerkiksi joka alueella aletaan tarjota avointa varhaiskasvatustoimintaa, jota on nykyään vain Ollinsaaren päiväkodilla. Päivähoidon keskittäminen isompiin yksiköihin helpottaa myös henkilöstöresurssien kohdentamista.

– Tämä helpottaa myös perheitä, kun lapsia ei tarvitse kuskailla eri päiväkoteihin, Haarala muistuttaa.

Fakta

Varhaiskasvatuksen käytössä kiinteistöjä on tällä hetkellä 16. Ne on tarkoitus vähentää yhdeksään kiinteistöön.

Pohjoisella alueella olisi Pattasten päiväkoti ja Satulehdon päiväkoti.

Keskustan alueella olisi Antinkangas, yhdistetty Ollinsaaren ja Kummatin päiväkoti sekä Kirkkokadun päiväkoti. Myös toimintaa Lybeckerin puistossa jatketaan. Sinne on suunniteltu esiopetusta ja avointa toimintaa.

Eteläisellä alueella sijaitsisi Saloisten päiväkoti ja siihen kuuluva Tikkalassa sijaitseva ryhmä.

Itäisellä alueella, Vihannissa, olisi Onnelan päiväkoti.

Näiden lisäksi olisivat yksityiset päiväkodit, joita on Raahen alueella 11 sekä perhepäivähoitajat. Perhepäivähoitajia on 19 ja yksityisiä 12.

Esimiehiä on tällä hetkellä 11 tulosyksikköjohtajaa. Jatkossa heitä olisi 4–6 päiväkodinjohtajaa.