Kun­nia­mer­kit kovasta työstä

Pesäpalloliiton kunniamerkkejä saapuu Raaheen, kun Pattijoen Urheilijoiden pitkän linjan tekijät saavat tunnustusta tehdystä elämäntyöstä lajin eteen .

Pattijoen Urheilijoiden pitkän linjan pesismiehet Jussi Pahkala ja Osmo Heikki Tuomikoski palkittiin pesäpalloliiton ansiomerkein PattU-KeKi-ottelun alussa sunnuntaina. Paljon tunnetta. Jussi Pahkala ja Osmo Heikki Tuomikoski ovat takavuosina kantaneet suurta vastuuta Pattijoen Urheilijoiden seuratyössä.
Pattijoen Urheilijoiden pitkän linjan pesismiehet Jussi Pahkala ja Osmo Heikki Tuomikoski palkittiin pesäpalloliiton ansiomerkein PattU-KeKi-ottelun alussa sunnuntaina.
Pattijoen Urheilijoiden pitkän linjan pesismiehet Jussi Pahkala ja Osmo Heikki Tuomikoski palkittiin pesäpalloliiton ansiomerkein PattU-KeKi-ottelun alussa sunnuntaina.

Suomen pesäpalloliitto on myöntänyt Osmo Heikki Tuomikoskelle ja Jussi Pahkalalle ansiomerkit heidän lajille antamastaan panoksesta. Molemmat ovat olleet pitkäaikaisesti mukana seuratyössä ja pesäpallon kehittämisessä eteenpäin. Kunniamerkit luovutetaan huomisen Kempeleen Kiriä vastaan pelattavan superpesisottelun yhteydessä.

Miesten ensikosketus pesäpalloon tapahtui 60-luvulla ja molemmat pelasivat tuolloin itse jonkin aikaa pesäpalloa maakunnissa. Laji vei miehet eri tavoin mennessään.

Pahkala työskenteli pitkään seuran puheenjohtajana, talousvastaavana ja tilintarkastajana. Tuomikoski on tehnyt paljon seuran manageroinnin ja markkinoinnin puolella. Hän työskentelee seuran yhteistyökumppanien parissa edelleen.

Tuomikoski oli myös yhtenä uranuurtajana, kun pesäpallon tulospalveluita kehitettiin atk-muotoon. Päivätöiden ohella tehtyjen uurastusten muistot on aika suurilta osin jo kullannut.

– Kaikki vapaa-aika siihen käytettiin, mikä tarkoitti tietysti, että perhe ja muu jäi vähemmälle huomiolle, kertoo Pahkala.

Pesäpallon parissa satojen henkilöiden talkooapu oli Pahkalan ja Tuomikosken mukaan ensiarvoisen tärkeää.

– Kiitos kuuluu kaikille talkoolaisille. Perheyhteisöt olivat silloin suurimpana sponsorina, miehet muistelevat.

Menestyksen portteja avautui, kun Raahen Vesa ja Pattijoen Urheilijat yhdistivät pesäpallotoimintansa vuonna 1992. Superpesikseen vuonna 1993 nousseen PattUn miesjoukkueen tulevaisuutta rakentaessa putoaminen heti takaisin ykköspesikseen oli valtava pettymys.

– En kehdannut mennä kolmeen päivään kotiin, Tuomikoski kertoo.

Jälkeenpäin tarkasteltuna Pahkala kertoo olleen jopa suuri onni, että pudotus tapahtui.

– Silloin oltiin nuoria, joilla oli kovat menohalut.

Vuoden kestäneen ykköspesiskauden aikana rakennettiin parempi pohja varsinaiselle superpesisuralle, mikä on onnistunut tähän päivään saakka. Kaikki muistot eivät kuitenkaan ole jääneet mukavina mieleen, esimerkiksi vuoden 1998 skandaali saa Tuomikosken karvat edelleen pystyyn.

Pahkalan ja Tuomikosken aikana nautittiin myös monista mitaleista. Tehty työ kiteytyy vuoden 2008 kauden päättäneeseen suomenmestaruuteen, joka tuli makeimmalla tavalla vierasvoiton myötä Sotkamon Hiukassa.

– Se on siinä!

Lajia miehet seuraavat edelleen aktiivisesti. Pahkala kehuu pelien näkyvyyttä suoratoistopalvelusta, mutta huomauttaa, että seurojen olisi tärkeää saada hyvitystä menetetyistä katsojamääristä. Heistä tuntuu, ettei pesäpallossa uskalleta tehdä tarvittavia muutoksia. Perinteitä kunnioitetaan jopa liikaa. Ajan henkeä olisi tärkeää seurata, sillä katsojat ovat muuttuneet vuosien aikana.

– Pesäpallo tulisi brändätä uusien ilmiöiden mukaan. Lajina ainoastaan kotimaassamme ja ulkotiloissa pelattava pesäpallo on esimerkiksi hyvin ekologinen, myös muita kehityskohteita on, Tuomikoski huomauttaa.

Pesäpallon ja Pattijoen tulevaisuus näyttää miehistä uhista riippumatta kuitenkin valoisalta.

– Saatu tunnustus tietysti lämmittää meitä, mutta jaamme mielellämme tämän kaikkien kesken jotka ovat tämän mahdollistaneet! Yhdessä olemme olleet parempia, miehet kiteyttävät.

fakta

Jussi Pahkala

Ansiomerkki kultaisin lehvin.

Aloitti vuonna 1981 juniorien valmentajana, jonka jälkeen ollut seuran puheenjohtajana ja ta­lous­vas­taa­va­na. Oli vuoden 2016 loppuun seuran tilintarkastajana.

Osmo Heikki Tuomikoski

Kultainen ansiomerkki.

Oli 90-luvun alussa kehittämässä pesäpallon atk-tulosjärjestelmää. Ollut mukana Pattijoen kenttähankkeissa ja hoitanut rahastoa. Oli 1997- 2012 PattUn managerina. Superpesis Oy hallituksen jäsen mm. 2008. Toimii edelleen edustusjoukkueen markkinointitehtävissä