Kuollut kuutti löytyi mök­ki­ran­nas­ta

Kuollut kuutti löytyi rantakivikosta Raahen Kylmäniemeltä. Metsästyslain mukaan kuolleena löydetyn riistaeläimen voi hävittää se, jolle siitä aiheutuu haittaa.

<p>Kylmäniemen mökkialueela löytyi maanantaina hylkeen poikasen raato, jolla oli ollut silminnäkijöiden mukaan luodin reikä päässä. </p>
Kylmäniemen mökkialueela löytyi maanantaina hylkeen poikasen raato, jolla oli ollut silminnäkijöiden mukaan luodin reikä päässä.
Kylmäniemen mökkialueela löytyi maanantaina hylkeen poikasen raato, jolla oli ollut silminnäkijöiden mukaan luodin reikä päässä.
Kuva: Annika Ollanketo

Ruottaloa vastapäätä sijaitsevalla Kylmäniemen mökkialueella koettiin maanantaina epäuskon hetkiä.

Briitta ja Heimo Karihtalan mökkinaapuri kertoi nähneensä oudon kiven lähellä heidän rantaansa.

– ”Pehmeä kivi” osoittautui kuolleeksi hylkeeksi. Se makasi rantakivikossa meidän tontin kohdalla, mutta kaupungin rannan puolella, kuvailee Briitta Karihtala.

Raadon nähneet silminnäkijät uskovat, että kuutti olisi tullut ammutuksi.

– Tällä yksilöllä oli aivan selvä luodin reikä kallossa. Näki, että sitä oli ammuttu melko läheltä.

Suomen riistakeskuksen saariston sekä hylkeiden kannanhoidon ja metsästyksen riistapäällikkö Stefan Pellas kertoo, että pelkästään Pohjanlahden Merenkurkun rannoilta löydetään kuolleita hylkeitä vuodessa yleensä noin 5-10 yksilöä. Luku saattaa olla runsaampi, sillä laskuihin otetaan mukaan vain viralliset ilmoitukset. Pellas painottaa, että on hylkeenmetsästäjien vastuulla korjata raato asianmukaisesti talteen.

– Usein on tapahtunut niin, että hylje on kuollut luonnollisen kuoleman esimerkiksi jonkin sairauden kautta, ja ajautuu myöhemmin rantaan. Usein pienet kuutit joutuvat merikotkien uhreiksi. Tai sitten hylje on tullut metsästäjien ampumaksi, mutta päässyt jotenkin karkuun. Hylje painuu ensin pohjaan. Raato kaasuuntuu ja nousee taas veden pinnalle, Pellas arvioi eri tilanteita.

Kuollutta hyljettä ei tule missään nimessä koskettaa paljain sormin.

Raato tulee siirtää kumihanskoja käyttäen, ja työ kannattaa mieluummin jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Osa hylkeistä kantaa nimittäin hyljekäsi-infektiotautia. Hyljekäsi on suolaisen veden hylkeiden ja sen sukuisten eläinten käsittelystä tarttuvainfektiotauti, joka paranee hitaasti ja saattaa jättää pysyviä vaurioita.