Kusti ei polje, koska palk­ka-ale uhkaa, mutta di­gi­pal­ve­lut pe­laa­vat

Luottamusmies Jaakko Niemi on työskennellyt Postilla jo 45 vuotta. Kirjepostinmäärä on vähentynyt, mutta muuta postia, kuten paketteja, lehtiä ja mainoksia riittää jaettavaksi. (Kuvatekstiä korjattu nimen ja tittelin osalta 13.11. 2019)
Luottamusmies Jaakko Niemi on työskennellyt Postilla jo 45 vuotta. Kirjepostinmäärä on vähentynyt, mutta muuta postia, kuten paketteja, lehtiä ja mainoksia riittää jaettavaksi. (Kuvatekstiä korjattu nimen ja tittelin osalta 13.11. 2019)
Kuva: Vesa Joensuu

PAU:n lakot vaikeuttavat postin kulkua ja lehtien jakelua koko maassa. PAU:n ilmoittama lakko alkaa tänään maanantaina 11. marraskuuta klo 6.00 ja jatkuu kaksi viikkoa sunnuntaihin 24.11. saakka. Lakon piirissä on koko Suomessa noin 9 000 postilaista. Neuvotteluja jatketaan keskiviikkona.

PAU:n Raahen osaston luottamusmies Jaakko Niemi kertoo, että lakossa on alueella reilut 20 työntekijää. Osastossa mukana ovat Raahen Ruukin, Pyhäjoen, Kalajoen ja Vihannin postinjakajat.

– Se pelko on, että pakettilajittelijoita koskevat heikennykset koskevat kohta meitä kaikkia. Nämä heikennykset halutaan koko alalle, huomauttaa jo 45 vuotta Postilla työskennellyt Niemi.

– Alalla käytetään vuokratyövoimaa paljon ja sekin heikentää meidän asemaa, hän sanoo,

– PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt, Niemi kertoo.

Näitä ovat ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset lähetykset.

Posti arvioi, että painettujen lähetysten, kuten kirjeet, aikakauslehdet ja mainokset, jakelu häiriintyy, ja viiveet voivat kestää viikkoja. Myös pakettitoimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä. Sanomalehtien varhaisjakelu ja Postin palvelupisteet ja varastopalvelut toimivat normaalisti ja rahtipalveluissakaan ei ole odotettavissa viivästymisiä.

Posti suosittelee osoitteenmuutosten ja muiden toimeksiantojen tekemistä verkossa: www.posti.fi/yhteystietoni.

Päi­vä­kan­nos­sa ole­vat Raa­hen Seu­dun tilaajat jäävät il­man leh­teä. Raahen Seudun ja Raahelaisen uutisia pääsee lukemaan kuitenkin aktivoimalla digitaaliset palvelut sisältävä Kaleva- tili.

Ka­le­va-tili kuu­luu jokaisen Raahen Seudun tai muun konsernin lehden ti­laa­jal­le. Ti­lin luo­mi­nen on il­mais­ta ja sitä var­ten kirjautuja tarvitsee toi­mi­van säh­kö­pos­ti­o­soit­teen ja leh­ti­ti­lauk­sen asi­a­kas­nu­me­ron.

Ka­le­va-ti­liin kuu­luu raa­hen­seu­tu.fi:n ra­ja­ton lu­kuo­i­keus sekä Raa­hen Seu­dun ja Raa­he­lai­sen nä­köis­leh­det. Jokainen perheenjäsen voi lukea sisältöjä samalla lehtitilauksella (asiakasnumerolla), kunhan tekee ensin henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen omalla sähköpostiosoitteellaan. Ohjeita Ka­le­va-ti­lin käyttöön ottamiseksi löytyy osoitteesta ka­le­va­me­dia.fi/di­gi­hal­tuun.

– Terveysasemien ajanvarausilmoitukset soitetaan asiakkaille tai ilmoitetaan tekstiviestillä, kertoo Raahen Seudun hyvinvointikuntayhtymän hoitotyönjohtaja Minna Alatalo.

Samalla kysytään asiakkailta haluavatko he jatkossakin saada tiedon tilaamastaan ajasta sähköisesti. Tarkoituksena on luopua kirjeistä.

Lakko viivästyttää myös asiakkaiden Kelaan lähettämiä hakemuksia. On mahdollista, että erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksaminen myöhästyy. Hakemukset kannattaa täyttää ja liitteet lähettää Kelan verkkopalvelussa.

Lakko voi viivästyttää myös Kelan postittamien päätösten saapumista. Ne näkyvät kuitenkin Kelan verkkopalvelussa, eikä viive postinkulussa vaikuta asiakkaalle myönnetyn etuuden maksupäivään. Käsittelytilanteen voi myös tarkistaa netissä.

Ulosottovelallisille toimitettavien maksukehotusten lähettämistä lykätään lakon vuoksi. Myöskään ulosotosta lähetettävät laskut, jotka ovat pääasiassa ulosoton hakijoille lähetettäviä käsittelymaksuja, eivät lakon aikana lähde vastaanottajille.

Asiakkailta postilakko ei vaadi erityisiä toimenpiteitä. Uudet, lakon aikana lykätyt maksukehotukset eivät myöskään vielä näy ulosoton sähköisessä asioinnissa. Mikäli asiakkaalla on asioita vireillä ulosotossa, omia ulosottoasioita voi kuitenkin tarkastella ja velkaa maksaa normaalisti ulosoton sähköisen asiointipalvelun kautta.

Mikäli ennen lakkoa syntyneistä maksukehotuksista on epäselvyyttä, asiakas voi ottaa yhteyttä asioitaan hoitavaan ulosottomieheen.ntäisi vuosityöaikaa.

Lakon ennakoidaan lisäävän Matkahuollon verkostossa kuljtettavien lähetysten määrää merkittävästi. Matkahuolto on varautunut erityisjärjestelyillä, jotta se pystyisi toimittamaan kaikki paketit mahdollisimman nopeasti. Kuljetuksessa saattaa kuitenkin olla pieniä viiveitä.