Kut­sun­nat käyn­nis­ty­vät Poh­jois-Poh­jan­maal­la ja Kai­nuus­sa tällä vii­kol­la

Asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat alkavat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa torstaina 15. elokuuta. Tämän vuoden kutsunnat koskevat pääosin vuonna 2001 syntynyttä ikäluokkaa. Ikäluokkaan kuuluu yhteensä noin 3 400 henkilöä.

Erillisiä kutsuntatilaisuuksia järjestetään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella yhteensä 57 kaikkiaan 33 eri paikkakunnalla. Kutsunnat päättyvät 15. joulukuuta.

Raahessa kutsunnat pidetään lokakuun 8.-11. päivä. Siikajoella kutsuntapäivä on 24. syyskuuta ja Pyhäjoella 27. syyskuuta.

Kutsunnanalaisia ovat kaikki miespuoliset Suomen kansalaiset, jotka täyttävät tänä vuonna 18 vuotta. Kutsunnanalaisia ovat myös ne 19–29-vuotiaat, jotka eivät ole aikaisemmin kutsuntavelvollisuuttaan hoitaneet tai jotka on määrätty aikaisempien vuosien kutsunnoilla uudelleen tarkastettavaksi.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimiston palveluskelpoiset kutsunnanalaiset määrätään varusmiespalvelukseen pääosin Jääkäriprikaatiin Sodankylään ja Rovaniemelle. Noin kolmasosa määrätään Kainuun prikaatiin Kajaaniin. Pienellä osalla kutsunnanalaisista on myös mahdollista suorittaa varusmiespalvelus Lapin rajavartioston Ivalon rajajääkärikomppaniassa.

Varusmiespalveluksen voi suorittaa myös erikoisjoukoissa tai -aloilla. Niihin ei määrätä suoraan kutsunnoista, vaan jokaisen on hakeuduttava niihin itse.

Kutsunnanalainen pääsee esittämään kutsunnoissa omat palveluksen aloittamisaika- ja paikkatoiveensa kutsuntalautakunnalle henkilökohtaisesti, mikä takaa sen, että jokaisen toivomukset voidaan ottaa huomioon mahdollisimman hyvin.

Kutsunnoissa määritetään kutsunnanalaisen palveluskelpoisuus ja päätetään palveluksesta. Kutsunnanalaisten on mahdollista päästä palvelukseen vuosien 2020, 2021 ja 2022 tammikuun tai heinäkuun saapumiseriin.

Palvelusajan pituus ja tehtävä, johon asevelvollinen koulutetaan, päätetään vasta joukko-osastossa, ei kutsunnoissa.