Kuuden lajin esit­te­ly kiin­nos­ti

Raahelaiset kamppailulajit esittelivät toimintaansa Raahelan salissa.

RaaheFightersin Jani Roppola ja Johanna Lehtola näyttivät Raahelan tatamilla yleisölle esimerkkiä potkunyrkkeilystä. Lajin suomalainen kärkinimi Tomi Kaarela ja Samuli Suomela näyttivät miten brasilialainen jujutsu sujuu. Aikidoseura Hokutokain Jari Harju puolusti itsesään kolmelta hyökkääjältä.
RaaheFightersin Jani Roppola ja Johanna Lehtola näyttivät Raahelan tatamilla yleisölle esimerkkiä potkunyrkkeilystä.
RaaheFightersin Jani Roppola ja Johanna Lehtola näyttivät Raahelan tatamilla yleisölle esimerkkiä potkunyrkkeilystä.

Aikidoseura Hokutokai, Raahen Judo, Brahe Jiujitsu ja RaaheFighters järjestivät lauantaina yhteisen tilaisuuden Raahe kamppailee 2017, jossa esillä oli kuusi kamppailulajia.

–Kaikki alkoi Tuu mukkaan -organisaation ehdotuksesta esitellä lajeja rannassa. Siitä kieltäydyttiin ystävällisesti. Myöhemmin tuli uusi ehdotus rinnakaistapahtuman järjestämisestä Raahelassa, RaaheFightersin Olli Jokela kertoi taustoja tapahtumalle.

Kullakin seuralla oli lyhyt näytös, jossa lajia esiteltiin käytännössä. Eri lajien demojen jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus kysellä tarkemmin lajin edustajilta harrastamiseen liittyviä asioita.

–Itse olen paikalla puhtaasta uteliaisuudesta löytää itselle uusi kiva harrastus. Nykyään lenkkeilen ja käyn perusaerobic-jumpassa, Kirsi Lehtikangas sanoi.

Esittelykierroksen aloittivat aikidon harrastajat. Jari Harju kuvasi lajia erinomaiseksi työkaluksi oman kehon ja mielen hallintaan.

–Aikidossa ei ole kilpailuja. Ei ole voittajia tai häviäjiä. Suojellaan elämää eikä vahingoiteta muita, Harju kertoi.

Jari Harju sanoi, että aikidoon pääsee mukaan tulemalla suoraan harjoituksiin. Perinteisiä peruskursseja ei seura ole pitänyt pitkään aikaan.

–Heti pääsee mukaan ihan mihin harjoitukseen vaan. Suoraan vaan mukaan ja on huomattu, että uusi harjoittelija kehittyy näin nopeammin, Harju sanoi.

Aikidon jälkeen tatamin valtasivat Raahen Judon edustajat. Seura on herättämässä uudelleen henkiin aikuisten kuntojudoa, joka alkaa syyskuun puolivälissä.

–Kuntojudo oli vuosia sitten hyvin suosittua. Nyt mennään tason mukaan ja kaikkien pitäisi pystyä harrastamaan, Hannu Toppila sanoi.

Hannu Toppila ja Sami Pirinen kertoivat judon perusteisiin perehdyttävän kurssin sisältävän itsepuolustuksellista näkökulmaa judon keinoin.

–Henkistä joustamista ja oman egon unohtaminen. Ei mitään hokkuspokkustemppuja ehdi näin lyhyellä kurssilla opettamaan, kaksikko kertoi.

Perinteisten junnu-ja muksujudon osalta Sami Pirinen totesi, että tällä hetkellä pitää myydä eioota. Ryhmät ovat täynnä ja laajempi toiminta vaatisi lisää ohjaajia.

–Yläkouluikäisiä ollaan otettu mukaan non-stoppina. On toiminut hyvin ja nuoret oppii perusasiat nopeasti, Pirinen sanoi.

Brasilialaista jujutsua esitteli Tomi Kaarela. Raahessa lajia harrastetaan kuusi kertaa viikossa. Kolmesti puku päällä ja kolmesti ilman. Uusille harrastajille ilman lajipukua olevat treenit on hyvä paikka lähteä mukaan.

–Meillä on kahden viikon maksuton kokeilu. Ehtii näkemään onko kiva laji. Jäsenyys oikeuttaa käymään Oulussakin, Oulun Kamppailuklubin valmentaja Kaarela kertoi.

Tomi Kaarela on nähnyt läheltä kuinka kamppailulajien suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.

–Kasvu on ollut kovaa. Vuonna 2010 meillä oli alle 50 jäsentä ja nyt yli 800 jäsentä. Kuntoilu on kasvamassa ja tämä on yksi tapaa pitää hyvässä kunnossa, Kaarela sanoi.

Kamppailutapahtuman organisoinnista vastannut RaaheFighters on perustettu kesäkuussa. Lyhyessä ajassa seuran toiminta on lähtenyt käyntiin vauhdilla.

–Nyt on jo yli 50 aktiivia, kun tavoite oli alunperin saada 40 aktiivia vuoden loppuun mennessä. Hyvin lähtenyt käyntiin ja näyttää lupaavalta. Syyskuussa alkaa potkunyrkkeilyn, vapaaottelun ja lukkopainin peruskurssit, Olli Jokela sanoi.

Lisätietoa seurojen tarjolla olevasta toiminnasta: Brahe Jiujitsu, Raahen Judo, Aikidoseura Hokutokai ja RaaheFighters.