Kuu­sik­ko on met­säs­sä kuin ko­to­naan

Raahelaiselta nuorelta suunnistajalupaukselta rastit löytyvät rutiinilla. Suunnistusvuosia on takana jo toistakymmentä. Miska Kuusikon tavoitteet ovat korkealla.

<p>Saloisten Reippaassa suunnistavan Kuusikon tavoitteena on paikka maajoukkueessa.</p> Kuusikolle on kertynyt jo paljon kokemusta.
Saloisten Reippaassa suunnistavan Kuusikon tavoitteena on paikka maajoukkueessa.
Saloisten Reippaassa suunnistavan Kuusikon tavoitteena on paikka maajoukkueessa.
Kuva: Aino paloniemi

Miska Kuusikko on yksi Saloisten Reippaan menestyvimmistä suunnistajanuorista. Vasta 14-vuotiaalla Kuusikolla on selkeät tavoitteet tulevaisuutensa suhteen. Unelmana on päästä Suomen suunnistusmaajoukkueeseen. Tälle kaudelle maajoukkuevalinnat on jo tehty, mutta jo ensi vuonna paikka nuorten maajoukkueessa on raahelaiselle Kuusikolle mahdollinen.

– Parasta suunnistuksessa on itse suunnistaminen. Se rastien löytäminen ja metsässä juokseminen, hän toteaa ja kertoo, ettei tiedä mitä muuta harrastaisi.

– En ainakaan pelkkää juoksua.

Kuusikko on ollut lajin parissa hyvin nuoresta lähtien. Ensimmäisen kerran kartta on ollut kädessä 1,5-vuotiaana Saloisten Reippaan kuntorasteilla Merijärvellä.

Innostus perheen kautta tulleeseen harrastukseen on pysynyt aktiivisesti yllä jo 11 vuoden ajan. Viikoittaiset Saloisten Reippaan kuntorastit käyvät Kuusikolle edelleen hyvästä harjoituksesta, aina kun hän vain on paikkakunnalla. Suunnitelmissa on nimittäin kilpailla paljon.

– Tästä kesästä tulee kiireinen. Uskoisin, että joka viikko tulee olemaan kisoja. Juhannuksen aikaan saattaa olla kokonainen viikko taukoa, silloin ehtii hieman hengähtää kotona, Kuusikko laskeskelee.

Ohjelmassa on Jukolan viestiä, SM-kisoja, Kainuun rastiviikkoa, Suomen suunnistusviikkoa ja paljon muita kisoja.

Tähän mennessä Kuusikon paras suoritus on viime kesältä, sprinttisuunnistuksen suomenmestaruuskisoista Oulusta. Tuolloin hän voitti 14-vuotiaiden poikien sarjassa SM-hopeaa. Tänä vuonna Kuusikko kilpailee 16-vuotiaiden sarjassa, eikä ole näin kauden alussa asettanut itselleen tarkempia tavoitteita.

Rankinta harrastuksessa on ollut matkustaminen, mutta nykyään siihenkin on tottunut. Kilpailuja on kesän aikana pitkin Suomea ja välimatkat ovat pitkiä. Tämä kesä kuluu Kuusikolla lähinnä kisareissuissa ja muun muassa perheen perinteinen ulkomaanmatka jää tekemättä.

Kisakauden ulkopuolella hän on pääsääntöisesti pyrkinyt harjoittelemaan viisi kertaa viikossa.

– Juoksulenkit ovat parasta treeniä, Kuusikko tuumii.

Perinteiseen Jukolan viestiin Kuusikko osallistuu SalRen ykkösjoukkueessa. Jukolan viesti kisataan Kangasalla Tampereen kupeessa 15.–16. kesäkuuta. Tavoitteena reippaan joukkueella on yleensä ollut sijoitus 300 parhaan joukossa, sillä osallistuvia joukkueita oli viime vuonnakin lähes kaksi tuhatta.

Kahtena viime talvena Kuusikot ovat tehneet reissun Portugalissa järjestettäviin maailmanlaajuisiin kisoihin. Portugalissa maasto on Suomen metsiä nopeampikulkuisempaa ja kisat ovat olleet hyvää harjoitusta, kun Suomessa on ollut vielä lunta maassa, Miska avaa.

Vapaa-aikansa Kuusikko viettää kavereiden kanssa aikaa viettäen.

Talvisin Kuusikon ehdotonta lempipuuhaa on hiihtäminen ja jääkiekon pelaaminen ulkojäällä. Lempivuodenaikaa kysyttäessä Kuusikko harkitseekin vastausta pitkään ja punnitsee talven ja kesän välillä.

– Kesä se kuitenkin on, sillä silloin suunnistetaan, Kuusikko päättää.

Vahvuudekseen Kuusikko mainitsee monipuolisuuden. Usein tiellä juostavien sprinttien ja maastosuunnistuksen väliltä hän uskoo olevansa hieman parempi sprinteissä. Kestävyys ja nopea kartanluku ovat myös nuoren suunnistajan erityisiä vahvuuksia.

fakta

Miska Kuusikko

Syntynyt 27.12.2004.

Suunnistaa Saloisten Reippaassa.

Aloittaa ensi syksynä Saloisten yläkoulun 9. luokan, ei tiedä vielä mitä aikoo opintojen suhteen tulevaisuudessa.

Perheeseen kuuluu äiti, isä ja pikkusisko.

Lempisuunnistaja sveitsiläinen Daniel Hubmann.

Mieluisin karttamerkki Jyrkänne.

Kuntorastit 2019

Ke 12.6. Mäntykangas, etelä

Ke 19.6. Haapajoki

Ke 26.6. Nahkakallio

Ke 10.7. Pattijoki, Korkelonkangas

Ke 17.7. Palokangas

Ke 24.7. Vihanti, Alpuanharju

Ke 31.7. Siikajoki, Revonlahti

Ke 7.8. Sarvankangas, eteläinen

Ke 14.8. Merijärvi

Ke 21.8. Mäntykangas, Pohjoinen

Ke 28.8. Koskelininperä

Ke 4.9. Tarpio

Ke 11.9. Koivuluoto

Kuntorastit ovat kaikille avoimia.

Tarjolla on eritasoisia ratoja, joten tapahtumat sopivat hyvin myös aloittelijalle.

Lähtö on auki joka keskiviikko klo 17.00 - 18.30.

Tarkat lähtöpaikat osoitteessa:

www.saloistenreipas.fi/kuntorastit-2019