Lähes 10 000 osal­lis­tu­jan jou­kos­ta py­hä­jo­ki­sen Peppi Impolan no­vel­li­ar­vio oli toi­sek­si paras

Peppi Impola tuli toiseksi valtakunnallisessa Luetko sinä? -kampanjassa.
Peppi Impola tuli toiseksi valtakunnallisessa Luetko sinä? -kampanjassa.
Kuva: Mikko Määttä

Pyhäjoen Saaren koulua käyvä Peppi Impola tuli toiseksi kahdeksasluokkalaisille suunnatussa Luetko sinä? -kampanjassa. Kasiluokkalaiset kirjoittivat arvioita Siiri Enorannan novellista Fotosynteesi, joka julkaistiin sanomalehdissä syyskuun alussa. Novelli innoitti kahdeksasluokkalaiset pohtimaan ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta.

– Tuli kyllä aika yllätyksenä, hän kuvaa tuntemuksiaan sijoituksesta.

Novelli julkaistiin kolmessa osassa. Impola sanoo, että aluksi osissa luettuna novelli tuntui hieman hankalalta. Kokonaisuutena luettuna tekstiin tuli selkeyttä paremmin.

Arviointiraati kiitteli Impolan kirjoitusta Paetako todellisuutta muistoihin? älykkääksi ja oivaltavaksi tekstiksi, jossa novellia on tulkittu tarkasti ja herkkyydellä. Tekstissä on kiinnostava, herättelevä aloitus ja kaunis lopetus. Tekstissä näkyy tunne. Raati toteaa myös, että kirjoittaja ottaa rohkeasti poliittisesti kantaa ja sitoo novellin teemat tähän päivään.

– Siinä oli ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita, Impola kommentoi novellia.

Arvion kirjoittamiseen käytettiin useampi äidinkielen tunti. Vielä viimeisellä tunnilla hän teki tekstiin paljon muutoksia.

Hän kertoo lukevansa muun muassa realistista nuortenkirjallisuutta ja scifiä. Siiri Enorannan tuotanto ei ollut aiemmin Impolalle tuttua, mutta siihen tutustuminen kyllä kiinnostaa.

Tämän vuoden kampanjaan osallistui miltei 10 000 kasiluokkalaista eri puolilta Suomea. Suomen Kustannusyhdistyksen ja Sanomalehtien Liiton yhteiskampanja järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa. Sen tavoitteena on innostaa nuoria lukemaan ja kirjoittamaan.

Voittotekstin Suljetut silmät – ja miten ne avataan kirjoitti Johanna Mämmelä Kauhajoen yhteiskoulusta. Kolmanneksi tuli Saana Röyttä Koivupuhdon koulusta Merijärveltä tekstillä Tältäkö näyttää tulevaisuus?

Arviointiraatiin kuuluivat vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, kustannustoimittaja Essi Kytöhonka WSOY:stä ja mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta. Raadin mukaan loppukilpailu oli tänä vuonna melko tasainen. Raati iloitsee siitä, että novellin teemaan oli päästy teksteissä valtaosin hyvin kiinni, vaikka moni pitikin novellia haastavana.

Valtakunnallisen kampanjan voittajatekstit palkitaan koko luokan yhteisillä luokkaretkirahastipendeillä.