Mainos

Lai­nai­sin­ko ka­ve­ril­le rahaa?

Raahe
-

Kun ystävä kysyy, olisiko vipata muutamaa kymppiä, voi olla vaikea sanoa ei. Kaverille lainaamisessa ei ole mitään pahaa, kunhan raha ei tule ystävyyden väliin. Joitain asioita kannattaa pitää mielessä.

Mihin kaveri käyttäisi rahan?

Toisinaan hetki, jolloin kaveri kysyy lainaa, voi olla vaikea sinulle – mutta yhtä lailla se voi olla vaikea kaverillekin. Voi olla noloa myöntää, että raha ei riitä, ja lainaaminen hyvältäkin kaverilta voi hävettää.

Kysy kaverilta, mihin hän tarvitsee kyseistä summaa. Mikäli tarve on todellinen ja akuutti, tiedät itsekin, että raha menisi hyvään tarkoitukseen. Jos kyse on baari-illasta tai luksustuotteista, voit hyvällä omalla tunnolla kieltäytyä ja ehdottaa halvempia tai ilmaisia viihdykkeitä.

Ratkaiseeko raha pulman?

Rahan lainaamisen ei tarvitse olla ensisijainen vaihtoehto. Ensiksi kannattaa siis kysyä, voisiko auttaa kaveria jollakin muulla tavalla. Jos kaveri on esimerkiksi työtä vailla, voit miettiä hänen kanssaan yhdessä eri työvaihtoehtoja ja kontakteja. Hyvänä kaverina voit myös tarjoutua kokkaamaan hänelle tai hänen kanssaan halvalla.

Selvät säännöt

Jos raha on se, mitä kaveri tarvitsee ehdottomasti, luotettavalle kaverille voi vipata sen verran, kuin itse näkee parhaaksi. Etenkin isoista summista kannattaa tehdä esimerkiksi paperillinen sopimus. Kirjoittakaa summa ja päivämäärä ylös sekä suunnitelma tai takuu siitä, milloin kaveri maksaa takaisin.

Jos kaveri ihmettelee virallista ja vakavantuntuista sopimusta, voit sanoa, että tämä on selkeä ja kummallekin reilu ratkaisu. Näin rahan ei pitäisi alkaa hiertää yhteisiä hetkiänne.

Varaudu ikäviin yllätyksiin

Yhteinen kirjattu sopimuskaan ei valitettavasti takaa, että saat rahasi takaisin silloin kuin sovittu. Jos kaveri ei meinaa maksaa takaisin, voit pysyä kärsivällisenä jonkin aikaa ja muistuttaa yhteisestä sopimuksestanne aika ajoin. Mikäli tämä ei auta, voit joutua tyytymään ajatukseen, että lainasi oli hyväntahtoinen avustus. Sano tämä kaverillesi, jolloin hän joko arvostaa sinua entistä enemmän tai yrittää kaikkensa, jotta saisi velkansa maksetuksi.

Toinen mutta ikävämpi vaihtoehto on viedä asia viranomaisten käsiteltäväksi ja pyrkiä saamaan rahasi takaisin ammattilaisten avulla virallisin keinoin. Tämä on melko äärimmäinen tilanne, jota kannattaa harkita lähinnä, jos kyse on suurista summista. Ystävyyskin on tällöin koetuksella.

Kukaan ei kuitenkaan halua riskeerata suhdettaan hyvään ystävään. Raha-asioissa juttelu on ensimmäinen ja usein jopa paras vaihtoehto. Voit kysyä, miten kaveri on ylipäätään joutunut kyseiseen tilanteeseen. Myös vastuullinen nettilaina voi olla ystävällesi hyvä vaihtoehto, jolla hän saa katettua tärkeän tai pikaisen menon.

Ja ehkäpä voit auttaa ystävää aloittamaan nykyistä huolellisemman ja suunnitelmallisen taloudenpidon?

Tutustu >> https://moneybanker.fi/