Laulu- ja soi­tin­yh­tye Raahe muis­te­lee Laila Kin­nus­ta

Laulu- ja soitinyhtye Raahe on kasvanut 7-henkiseksi kokoonpanoksi.
Laulu- ja soitinyhtye Raahe on kasvanut 7-henkiseksi kokoonpanoksi.
Kuva: Leena Niva

Jokaisella on jokin mielikuva laulajatar Laila Kinnusesta. Musta, korkeaksi tupeeratut hiukset. 50-luvun mekko. Lazzarella.

Laulu- ja soitinyhtye Raahe tarjoaa tänä syksynä musiikillisen matkan tähän yhteen Suomen kaikkien aikojen parhaisiin laulajiin kuuluvan naisen tuotantoon.

Kinnusen esittämänä tutuksi tulleen musiikin myötä kukin voi vahvistaa omia mielikuviaan – ja ennen kaikkea niitä parhaita. Kinnusen elämän surullisiin loppuvaiheisiin ei yhtye aio kajota ja miksi kajoaisi. Elämä on lyhyt, mutta taide pitkä -sanonta pätee myös Laila Kinnuseen. Unohtumattomat iskelmät ovat jatkaneet elämäänsä tähän päivään saakka, eikä laulajattaren henkilökohtaiset vaikeudet ole pystyneet niiden loistoa himmentämään.

Edellisestä Laulu- ja soitinyhtye Raahen teemallisesta konserttikokonaisuudesta oli jo ehtinyt tovi vierähtää. Kun basisti Erkki Ala-Mattila ehdotti Laila Kinnusta seuraavaksi teemaksi, olivat muut heti mukana ideassa.

– Laila Kinnusella oli hyvin laaja repertuaari ja monipuolinen. Paljon on jätetty kappaleita pois, sillä halusimme tehdä vähän erilaisia valintoja. On niin paljon sellaista, mikä yhdistetään Laila Kinnuseen, Ala-Mattila sanoo.

Laulu- ja soitinyhtye Raahe on jo melkoinen orkesteri.

7-henkiseen kokoonpanoon kuuluvat saksofonisti-laulaja Kaija Svala, hanuristi Eija Kinnunen, Esko Svala flyygelitorvineen, kitaristi Mika Naapanki, Mauri Takalo ja mandoliini, Erkki Ala-Mattila bassoineen ja rumpali Jari Seppälä.

Yli puolet joukosta on uutta väkeä ja Mauri Takalo on enää ainoa perustajajäsen.

Puhallinorkesterin konsertissa mandoliininsoittaja Mauri Takalon Virve-vaimo hoksasi, että vanha koulukaveri Kaija Svala olisi sopiva solisti paikkansa jättäneen Veikko Krekilä tilalle. Se oli siinä.

– En tee itsestäni Lailaa, eikä häntä pysty matkimaan. Laulan ihan itsenäni. Ajatus on, että muistelemme Laila Kinnusen uraa, Kaija Svala sanoo.

Kaija myös juontaa konsertin, mutta jättää tarkoituksella Kinnusen elämän raskaimmat vaiheet sivuun. Keskiössä on uran parhaat vuodet.

Kaijan puoliso Esko Svala toteaa Kinnusen olleen laulajana puhdasääninen ja miellyttävän kuuloinen.

– Kappaleet ovat olleet suomalaisten syövereihin hyvin uppoavia, kuten toki muutkin sen aikakauden kappaleet.

Esko Svalan Pekka-veli on sovittanut konsertin kappaleet puhaltimille ja Mauri Takalo muille soittimille. Koko yhtye soittaa jokaisessa kappaleessa.

Parinkymmenen kappaleen konserttikokonaisuutta on harjoiteltu toista vuotta.

– Kappaleita kohtaan on kova kunnioitus. Lailalla oli aina niin loistavat taustat, sanoo Eija Kinnunen.

Yhtyeen jäsenet tutustuivat Laila Kinnusen elämään muun muassa kierrättämällä kädestä käteen elämäkertaa. Se teki vaikutuksen.

– Lailaa oli tottunut ihailemaan kuin tähteä taivaalla, mutta loppuvaiheet olivatkin järkytys, Kinnunen sanoo.

Jokainen yhtyeen jäsen sai valita suosikkejaan konserttiohjelmistoon. Paksusta nuottipinosta karsittiin pois samantyyliset kappaleet. Muutamalla instrumentaalikappaleella saadaan konserttiin mukavaa vaihtelua.

Konsertit: ”Muistoissamme Laila Kinnunen” -konsertti Alpuan Nuorisoseuralla su 22.9. kello 17 ja Pyhäjoella Pauhasalissa 13.10. kello 14.

Raahesalissa konsertti kuultaneen todennäköisesti ensi vuoden alussa.