Lem­mik­ki on so­siaa­li­sen median kaunis ja rohkea

Eläinjulkkisten takaa löytyy ihmisen ääni. Entisaikojen satukirjojen ja elokuvien eläinhahmot kehittyvät nyt sosiaalisessa mediassa oikeina eläiminä. Ja heitä seurataan.

Pia Mathlin on jo kokenut somepäivittäjä. Puksun jalanjäljillä tepastelee nyt Vääkky, äitiänsä perässä kulkeva "teinijonne-tissiposki". Mäyräkoira Jussi piipahti Raahessa Suomi-kietueellaan. Jussi Onnimanni Iironpoika asuu Hyvinkäällä, mutta puhuu raahea varsin sujuvasti.
Pia Mathlin on jo kokenut somepäivittäjä. Puksun jalanjäljillä tepastelee nyt Vääkky, äitiänsä perässä kulkeva "teinijonne-tissiposki".
Pia Mathlin on jo kokenut somepäivittäjä. Puksun jalanjäljillä tepastelee nyt Vääkky, äitiänsä perässä kulkeva "teinijonne-tissiposki".

”Nyt huilataan ja kerätään voimia kö huomena lähetään törryyttään Raaheen mummulaan kuulikko!! Sielä voi olla lellimistä ja paskakieltä tievosa.”

Näille sanoille yli tuhat peukkua Facebookissa.

Sanat kuuluvat mäyräkoira Jussi Onnimanni Iironpojalle, joka löytyy keskeltä fanitapaamista Raahen Museonrannasta. Näin on, sillä Jussilla on oma Facebook-sivusto ja 10 000 seuraajaa. Ja heitä löytyy todistettavasti myös Raahesta.

– En olisi uskonut vielä pari vuotta sitten, että lähden varta vasten tapaamaan mäyräkoiraa Museonrantaan. Mutta täällä ollaan, tiivistää Jussi-fani Hannu Lassila.

Yhdessä vaimonsa Aunin kanssa Hannu seuraa mäyräkoiran päivityksiä kuin ”Kauniita ja rohkeita” konsanaan.

– Jotain koukuttavaa siinä on. Jussi-koiran tekoja on niin mukava seurata Facebookissa. Niistä tulee hyvä mieli. Sitä alkaa ihan ajattelemaan, että koira oikeasti kertoo itsestään ja arjestaan, Auni ja Hannu miettivät.

Jussilta luonnistuu kameralle poseeraaminen, mutta eivät somepäivitykset.

Niiden takaa paljastuu Raahessa kasvanut Anne Korpela, joka elää omien sanojensa mukaan ”tavallista perhe-elämää Hyvinkäällä”.

– Ihmisiä viehättää se, että kerron heille ihan tavallisista asioista. Päivistä, jolloin mokaillaan ja eteisessä on paha siivo, Korpela kertoo.

Jussi tuli Raaheen Kuopiosta, jossa fanitapaamiseen tuli lähes 40 henkilöä koirineen. Jussi-koira piipahtaa myös Oulussa, Jyväskylässä, Porissa ja Hyvinkäällä. Kyseessä on siis varsinainen Suomi-turnee.

– Ihmiset tulevat pyytämään, että älä vain lopeta. He lukevat päivityksiä moneen kertaan ja vieläpä ääneen!

Korpela ei havittele taloudellista voittoa Jussi-koiran levinneellä maineella.

– Teen tätä puhtaasti sen takia, että ihmiset saavat päivityksistäni hyvän mielen. Oli paljon helpompaa perustaa lemmikille oma sivu, kuin tehdä eläinpäivityksiä jatkuvasti omalla seinällä. Se ei olisi toiminut, Korpela perustelee.

Eläimen inhimillistäminen on tyypillistä vain ihmiselle: haluamme päästä käsiksi lemmikkieläimen sielunelämään sanoittamalle sille tunteet.

Lemmikkieläimen omistajan motiivi inhimillistämiseen voi olla hyvää tarkoittava, mutta eläin ei ole satuhahmo. Se elää ja sitten joku päivä kuolee.

Raahelaisen somekoira Puksun seuraajat myötäelivät idolinsa poismenoa keväällä niin runsain joukoin, että se hämmensi jopa koiran omistajaa, Pia Mathlinia.

– Puksu kuoli maanantaina, mutta päätin kertoa asiasta julkisesti vasta saman viikon sunnuntaina. Puksun seinälle tuli ainakin 3000 kommenttia. Sain asiasta yhteydenottoja ja yksityisviestejä. Kylillä Puksu-fanit olivat järkyttyneitä. Aluksi en halunnut lähteä edes ulos, sillä tuntui niin vaikealta kertoa ihmisille, mitä Puksulle oli tapahtunut. Puksun kuolema itkettää vieläkin.

Puksun edesottamuksista ehdittiin lukea Facebookissa yli 7 vuoden ajan. Ei siis ihme, että lukijat ehtivät kiintyä Puksuun. Puksun mantteliperijäksi on otettu Vääpeli Vääkky, teinijonne-tissiposki, joka jatkaa päivityksiä Facebookissa. Vääkky ei voisi olla edeltäjäänsä erilaisempi. Vääkky on kiltti ja osaa äännellä aidolta kuulostavaa itkutihrustusta, jos jää hetkeksi yksin.

– Minä kirjoitan päivitykset, mutta en voi jatkaa Puksun tyylillä. Puksu ja Vääkky ovat niin erilaisia keskenään. Puksun kuoleman jälkeen tuli sellaistakin palautetta, että tämä oli tässä, en enää seuraa.

Eläimen yksilöllisyys vaikuttaa siis päivityksiin, vaikka ne tehtaillaan ihmisen päästä.

– Tuntuu, että juuri minä saan ne oudoimmat eläimet. Puksun katse kertoi kaiken. Sitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa. Oma hevonenkin on varsinainen tyyppi. Olevinaan kaikella tapaa iso ori ja kiljahtelee hipaisuista kuin draamakuningatar, Pia nauraa.

Vääpeli Vääkkyä seuraa tällä hetkellä 15 586 ihmistä. Pian mukaan pelkästään Raahen seudulta löytyy jo monta somekoiraa. Ne tarjoavat eskapismia, siinä missä muukin viihde.

– Tykkään kirjoittamisesta. Se on auttanut käsittelemään myös surua Puksun poismenon jälkeen.

FAKTA

Somelemmikit 2019

Resipentti Puksu bulldoggi & Vääpeli Vääkky, 15 587 seuraajaa.

Jussi Onnimanni Iironpoika, 9 619 seuraajaa.

Pertti - Perseilevä labradorinnoutaja, 27 515 seuraajaa.

Aina hyvällä tuulella oleva Seppo-koira, 19 0000 seuraajaa.

Topi the Corgi, 637 964 seuraajaa (myös Instagramissa).

Esteri-mimipossu, 9300 seuraajaa.

Kaffe-koira Instagramissa.

Jiff Pom, 9,2 miljoonaa seuraajaa Instagramissa.