Liike Nytin Ukkola ar­vos­te­lee: Uudet liik­keet eivät pääse näin ikinä esiin

- Nythän tässä vasta nähdään, mikä tämä liike on, sanoo Liike Nytin ehdokas, yrittäjä Jaakko Ukkola.
- Nythän tässä vasta nähdään, mikä tämä liike on, sanoo Liike Nytin ehdokas, yrittäjä Jaakko Ukkola.
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Liike Nytin raahelainen eduskuntavaaliehdokas Jaakko Ukkola heräsi vaalipäivän jälkeisenä aamuna kaksijakoisin fiiliksin. Oli vähän kuin vaalivoittaja mutta silti häviäjä. Nollabudjetilla hän keräsi ensikertalaisena 528 ääntä.

– Mihin kaikkeen sitä olisi pystynyt, jos olisi saanut tasapuolisesti kutsuja vaalipaneeleihin ja rahaa kampanjointiin?  Toiset ovat laittaneet kymmeniä tuhansia euroja kampanjointiin, ja minä sain pelkällä sanomalla näin paljon ääniä!

Ukkola kertoo, että Raahen Seutu oli ainoa, joka lähetti hänelle kutsun vaalipaneeliin.

– Mikä logiikka siinä on, että pienet puolueet eivät pääse haastamaan isoja puolueita politiikassa? Eikö sen pitäisi olla laissa, että kaikkien pitää saada esittää mielipiteitä, kun kansanedustajia valitaan? Uudet liikkeet eivät pääse näin ikinä esiin.

Vaalien jälkeen rannalle jääneen ehdokkaan edessä on äkkipysäys. Enää hänen ei tarvitse selata Antti Rinteen (sd) puheita iltapäivälehdistä voidakseen tehdä uuden videon vastineeksi niihin.

– Toinen yritys on menossa konkurssiin. Pakko oli uskoa näihin vaaleihin, muuten en olisi ehdolle lähtenyt. Herätessäni mietinkin, mitä hittoa mä nyt teen?

Liike Nyt sai eduskuntaan vain perustajansa Hjallis Harkimon.

– Pitää miettiä, mikä liikkeen kohtalo on, miten se jatkuu? Pohjoisessa se oli kiireellä kasattu.

Hän aikoo olla ehdolla seuraavissakin vaaleissa, mutta ovatko ne kunta- vai eduskuntavaalit?

– Saako hallitusta kasaan? On ollut niin jyrkkiä mielipiteitä siitä, kenen kanssa ei voi mennä hallitukseen. Jos ne ei pystykään leikkimään samalla hiekkalaatikolla? Ja mitä sekavampi hallitus, sen vahvempi oppositio.

Ukkola on ollut kuntavaaleissa sitoutumattomana ehdokkaana demareiden listalla. Nyt demarit ovat yhtä poissuljettu vaihtoehto kuin kokoomus.

– Se on viimeisin puolue, mihin lähden. Lihaverot, polttomoottorien kielto... Olisi pitänyt enemmän puhua kuralla olevasta taloudesta kuin ilmastonmuutoksesta.

Ukkola uskoo, että hän asettuu kuntavaaleihin ehdolle omalle listalleen. Hän hakee kavereita, jotka lähtisivät Liike Nytiin. Mutta samalla pitäisi ratkaista, miten ollaan kuin puolue, jos ei haluta olla puolue eikä haluta ryhmäkuria?

– Ryhmäkuri tappaa tosi monta edustajaa.