Lii­ken­ne­kuo­le­ma­ton päivä ensi vii­kol­la – poliisi valvoo te­hos­te­tus­ti

Poliisi valvoo liikennettä tehostetusti ensi viikolla.
Poliisi valvoo liikennettä tehostetusti ensi viikolla.

Poliisi valvoo ensi viikolla 18. – 20.9. erityisesti turvalaitteiden käyttöä, suojatieturvallisuutta mutta myös kännyköiden käyttöä liikenteessä.

Lisäksi kiinnitetään tavallista enemmän huomiota kaikkiin tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttaviin tekijöihin.

Samalla valvotaan myös ulkomaalaisten maassa oleskelun lainmukaisuutta.

Valvonta on järjestetty samalle viikolle, jolloin vietetään Euroopan laajuista Liikennekuolematonta päivää. Sitä vietetään torstaina 21.9. Päivän tavoitteena on, että Euroopassa ei tuona päivänä kuolisi yhtään ihmistä liikenneonnettomuudessa.

Lähes kaksi kolmesta jalankulkijan kuolemantapauksista ja huomattava osa loukkaantumiseen johtaneista jalankulkijan onnettomuuksista on viime vuosina tapahtunut taajamissa. Uhreista noin joka kolmas on menehtynyt suojatiellä, missä jalankulkijan pitäisi olla turvassa. Lisäksi jalankulkijoiden loukkaantumisista puolet sattuu suojatiellä.

– Suojatieonnettomuudet tapahtuvat usein monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Ajoneuvon kuljettajan keskittyminen ajamiseen ja ympäristön sekä muun liikenteen seuraamiseen voi herpaantua. Lisäksi ajonopeus saattaa olla liian suuri vallitsevaan liikenneympäristöön ja olosuhteisiin nähden, poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta arvioi.

Tarkkaavaisuus herpaantuu nykyisin yleensä puhelimen käytön takia. Nykyisin ei vain puhuta puhelimessa vaan luetaan tai kirjoitetaan viestejä ajon aikana.

Euroopan komissio on arvioinut, että tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.

– Liikenneturvallisuuden kannalta on myönteistä se, että turvavyön käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Etenkin henkilöautojen takapenkeillä ja pakettiautojen etuistuimilla jää turvavyö kuitenkin edelleenkin kiinnittämättä liian usein. Poliisin keinot lisätä turvavyön käyttöä ovat valvonta ja valistus, Ajaste täsmentää.