Lisää oppia kamp­pai­luun

Mustan vyön taiturit opettivat lauantaina Raahelan salissa.

Kajaanilainen Karri Narva ohjasi brasilialaisen jujutsun harrastajia triangelin luomiseen. Leonardo Casotti toi potkunyrkkeily vinkkejä kamppailuseminaariin.
Kajaanilainen Karri Narva ohjasi brasilialaisen jujutsun harrastajia triangelin luomiseen.
Kajaanilainen Karri Narva ohjasi brasilialaisen jujutsun harrastajia triangelin luomiseen.
Kuva: Roy Viitanen

RaaheFightersin järjestämän kamppailuseminaarin ohjaajina toimivat brasilialainen Leonardo Casotti ja kajaanilainen Karri Narva. Casotti ohjasi potkunyrkkeilyä ja Narva brasilialaista jujutsua.

Leonardo Casotti voitti 2011 potkunyrkkeilyn amatöörien mestaruuden Brasiliassa. Tämän jälkeen ammattilaisena otellut Casotti kertoi, mistä hyvät potkunyrkkeilijät ovat tehty.

– Pitää olla valmis ottamaan iskuja kirjaimellisesti, Casotti sanoi.

26-vuotias Leonardo Casotti on potkunyrkkeillyt kymmenen vuotta. Mustan vyön Casotti sai vuonna 2013. Ammattilaisurallaan Casotti on voittanut kuusi potkunyrkkeilyottelua ja hävinnyt kaksi. Vapaaottelussa saldo on 3–2.

– Laji antoi minulle kurinalaisuutta ja se muuttui työkseni, Casotti totesi.

Leonardo Casotti tuli kolmeksi kuukaudeksi Suomeen ja Kajaaniin syyskuussa. Yhteys Suomeen syntyi Karri Narvan vaimon kautta, jonka valmentaja Casotti on ollut.

– Casotti halusi tulla Suomeen tutustumaan treenikulttuuriin eri saleilla. Ollaan myös etsitty Casottille mahdollisuutta vapaaotteluun Suomessa ja sellainen todennäköisesti onnistuu, Narva kertoi.

Yhteys Raaheen löytyi Facebookin kautta. RaaheFighters on seuran perustamisesta lähtien tuonut Raaheen ja Raahelan saliin useamman eri lajin huippunimen.

– Seura haluaa tarjota ulkopuolisia valmentajia sekä laadukasta valmennusta seuran jäsenille ja alueen muille seuroille.

Karri sanoi yhdessä ryhmässä, että heille on tulossa brassi ja kysyi sopisiko vierailu, RaaheFightersin Olli Jokela kertoi seminaarin taustoja.

Lauantaina Leonardo Casotti ohjasi Raahelan kamppailuseminaarissa potkunyrkkeilijöitä. Seminaari alkoi Karri Narvan brasilialaisen ju-jutsun opetuksella, jonka pääpaino oli triangelissa.

– Urheilu on ollut aina verissä. Tietynlainen kamppailullinen vietti veti lajiin. Innostuin lukkopainista ja siirryin brasilialaiseen jujutsuun. Olen käynyt Brasiliassa kuusi kertaa ja kiertänyt ympäri Suomea. Laji on muuttunut elämäntavaksi, Narva kertoi omasta taustastaan.

Karri Narva kertoi brasilialaisen ju-jutsun suosion kasvaneen Suomessa paljon. Lajiin on tullut uutena mukaan junioritoiminta.

– Aikaisemmin oli vain aikuisten urheilua, mutta junioritoiminta on tullut mukaan. Meillä on Kajaanissa kymmenen junnua. Isommissa kaupungeissa on aktiivisia kilpailijoitakin. Junnucuppeja järjestetään kuusi vuodessa, Narva sanoi.

Brasilialaista jujutsua noin seitsemän vuotta harrastanut raahelainen Jari Piilola oli tyytyväinen Raahelassa järjestetyn seminaarin ja harjoittelun antiin. Uusien valmentajien kautta tulee aina uusia ideoita.

– Sehän näiden seminaarien tarkoitus onkin. Nyt sai uusia kikkoja omaan painiin ja lisää taitoa. Pari vuotta on ollut enemmän lukkopainia ja se vähän näkyy, Piilola kertoi.

FAKTA

Raahe Fighters

RaaheFighters ry on vuonna 2017 perustettu kamppailu-urheiluseura.

Seuran lajeina ovat lajeina kehonpainoharjoittelu, nyrkkeily, brasilian jujutsu, potkunyrkkeily, lukkopaini ja vapaaottelu.

Seura on alusta alkaen pyrkinyt aktiivisesti tuomaan Raaheen eri kamppailulajien meritoituneita edustajia pitämään seminaareja.

Raahessa on ollut muun muassa lukkopainin, brasilialaisen jujutsun, potkunyrkkeilyn ja nyrkkeilyn seminaarit. Nyrkkeilyseminaarin valmentajana toimi Amin Asikainen.

"Laji antoi minulle kurinalaisuutta ja se muuttui työkseni."
Leonardo Casotti
Potkunyrkkeilijä