Lo­ma­mök­ke­jä Mi­kon­ka­rin ran­ta­mai­se­maan

Lohenpyrstöä remontoidaan jo, luvassa varustelutason kohotus.

Uusi omistaja on aloittanut remonttityöt Lohenpyrstössä. Kiinteistön lisäksi kunnostustöitä tehdään myös pihalla.
Uusi omistaja on aloittanut remonttityöt Lohenpyrstössä. Kiinteistön lisäksi kunnostustöitä tehdään myös pihalla.
Kuva: Annika Ollanketo

Mikonkariin leirikeskus Lohenpyrstön välittömään läheisyyteen suunnitellaan vuokrattavien lomamökkien rakentamista. Kyse on 15 mökistä eli käytännössä mökkikylästä.

Lomamökkejä Raaheen suunnittelevat Lohenpyrstön uudet omistajat ja yrittäjät Marko Korento ja Kyösti Saarijärvi.

– Kyse ei ole mistään vierasmajoista, vaan ihan kunnon kesämökeistä, joissa on omat saunat, pesuhuoneet, keittiöt, olohuoneet ja makuuhuoneet, kertoo Korento.

Lomamökeistä viisi rakennettaisiin rantaan ja loput kymmenen Lohenpyrstölle vievän tien varrelle. Marko Korennon mukaan hankkeen aikataulun sanelee käytännössä Raahen kaupunki.

– Mökkejä varten tarvitaan kaava, ja Raahen kaupunki on ilmoittanut suhtautuvansa ranta-alueen kaavoitukseen myönteisesti. Tässä mennään nyt sen aikataulun mukaan, miten kaavahanke etenee.

Yrittäjät ovat ilmoittaneet tavoitteekseen rakentaa mökit 1-5 vuoden aikajänteellä.

– Minun ymmärtämyksen mukaan kaavoitusasia vie varmastikin kahdesta kolmeen vuotta, toteaa Korento.

Yrittäjien käsityksen mukaan tasokkaille vuokramökeille on kaupungissa todellinen tarve.

– Koska Raahessa ei ole vuokrattavia kesämökkejä, olisi niille varmasti tosi hyvin kysyntää, Korento sanoo.

Matkailun info- ja myyntipalveluita Raahessa 2016-2018 hoitaneen Suomen Keskusvaraamo Oy:n toimitusjohtaja Jorma Kortesoja totesi Raahen Seudussa huhtikuussa 2018 Raahen suurimmaksi ongelmaksi loma-asuntokapasiteetin ja erilaisten majoitusvaihtoehtojen puutteen.

– Varsinkin kesämatkailijat, etenkin perheet, haluavat hotellimajoituksen sijasta loma-asunnon eli mökin, mutta sitä kapasiteettia Raahessa ei ole tarjolla, hän sanoi.

Leirikeskus Lohenpyrstön Raahen kaupungilta ostaneet yrittäjät ovat aloittaneet kiinteistön huolto- ja remonttityöt. Marko Korennon mukaan nyt kesäkaudella tehdään ulkopuolisia töitä ja talven ajaksi siirrytään remontoimaan sisätiloja.

– Toivon mukaan jo syyskuun puolella päästään jollakin vahvuudella tiloja vuokraamaan. Sisällä käydään esimerkiksi yksi osasto kerrallaan läpi, että muut tilat voivat olla käytössä.

Korento uskoo, että suunnitelmissa olevien vuokramökkien tavoin myös Lohenpyrstön kiinteistölle löytyy kysyntää.

– Siinä on hieno merinäköala ja sinne sopii isompikin joukko kerralla. Lohenpyrstöä tullaan varmasti vuokraamaan erilaisiin tilaisuuksiin häistä hautajaisiin, ja varmasti se kiinnostaa saunatilanakin, kunhan nyt saadaan kaikki uusittua.

Remontin yhteydessä myös kiinteistön varustelutaso tulee Korennon mukaan paranemaan aikaisempaan verrattuna.

– Sinne tulee ulkoporeammeet sun muut. Kaikki täytyy olla viimeisen päälle, hän toteaa.

Lähiaikoina pitäisi olla tiedossa minkä nimen yrittäjien ehdottamista vaihtoehdoista kaupparekisteri on hyväksynyt Lohenpyrstöä ja sen yhteyteen suunniteltua mökkikylää operoivalle yritykselle. Onpa nimi mikä tahansa, näkee Marko Korento yhtiöllä olevan erinomaiset menestymisen mahdollisuudet.

– Uskon hyvin vakaasti, että tästä kokonaisuudesta tulee ihan lippulaiva sille suunnalle kaupunkia.

Vuonna 1986 Mikonkariin valmistunut Lohenpyrstö on alun perin suunniteltu muun muassa rippikoululeirien ja leirikoulujen pitopaikaksi. Kiinteistössä on noin 40 vuodepaikkaa, oleskelu- ja kokoontumistilat, keittiö ja saunaosasto.