Lo­ma­pa­ra­tii­si Yr­jä­näs­sä

Seija ja Jorma Kaisto ovat rakentaneet Pohjan Yrjänää vuosikymmenien ajan.

Seija ja Jorma Kaisto ovat rakentaneet Pohjan Yrjänään lomaparatiisiin, jossa viihtyvät nyt tyttäret perheineen sekä lastenlapset. Seija sanoo, että läheisistä metsistä löytää puolukat ja sienet koko talveksi. Jorma puolestaan kehuu alueen kalavesiä. Lomapaikan päärakennus on 1800-luvulla rakennettu riihi, joka tuotiin Yrjänään Iistä. Tuvan ikkunasta avautuu upea merimaisema. Rannan tuntumassa sijaitseva sauna on alueen uusin rakennus. Saunakamarissa on voi yöpyä. Kun tämä vene ei enää ollut merikelpoinen, siitä tuli Seijalle mieluinen paikka aamukahvien nauttimiseen.
Seija ja Jorma Kaisto ovat rakentaneet Pohjan Yrjänään lomaparatiisiin, jossa viihtyvät nyt tyttäret perheineen sekä lastenlapset. Seija sanoo, että läheisistä metsistä löytää puolukat ja sienet koko talveksi. Jorma puolestaan kehuu alueen kalavesiä.
Seija ja Jorma Kaisto ovat rakentaneet Pohjan Yrjänään lomaparatiisiin, jossa viihtyvät nyt tyttäret perheineen sekä lastenlapset. Seija sanoo, että läheisistä metsistä löytää puolukat ja sienet koko talveksi. Jorma puolestaan kehuu alueen kalavesiä.

Seija ja Jorma Kaiston lomaparatiisiin johtaa pitkä ja mutkainen tie. Pattijoen kyläraitilta ajetaan halki viljapeltojen ja vielä metsätietäkin kilometrikaupalla.

– Kotoa kaupungista Yrjänään on 17 kilometriä, sanoo Jorma Kaisto.

Kun lähestytään Pohjan Yrjänää, näkyy tien kummallakin puolella mökkiasutusta. Kaistojen mökkipaikka on aivan meren tuntumassa hiekkakumpareen päällä. Raikas merituuli pitää huolen siitä, etteivät sääsket ole kiusana.

Elettiin 1970-lukua, kun Seija ja Jorma ostivat Hugo Sorsalta yli 5000 neliön suuruisen maapalstan. Ensimmäinen paikalle tuotu rakennus on vuonna 1857 rakennettu riihi, joka seisoi Iissä Kaiston perikunnan maalla. Kun perikunta myi maat kunnalle, olisi punahonkainen rakennus purettu.

Yrjänässä siitä tuli kesäpaikan päärakennus parin vuoden ahertamisen jälkeen. Tuvan ikkunasta näkee merelle. Yläkerrassa on 7 petipaikkaa. Kaikki huonekalut ovat joko perittyjä tai kierrätettyjä. Soututooli on ostettu huutokaupasta, se on kuulunut Iin kappalaiselle, Huoviselle.

Seija sanoo, että kaikki mahdollinen käytetään uudelleen ja uudelleen. Hän on itse entisöinyt paljon vanhoja huonekaluja.

Rikkainta aikaa Seijan mielestä olivat ne vuodet, jolloin hän piti Yrjänässä kesäsiirtolaa lastenlapsille, joita Kaistoilla on kaikkiaan seitsemän; kuusi poikaa ja tyttö. Kun Seijan kesäloma alkoi, matkustivat tuolloin alle kouluikäiset lapset isoäidin hoteisiin Yrjänään. Lapset osallistuivat omalta osaltaan arkisiin askareihin. Aamiaisen kiertävä tiskivuoro hoitui tiimityönä, koska heti sen jälkeen sai lähteä uimaan. Läheisellä hiekkarannalla pojat järjestivät Normandian maihinnousun tai leikkivät talvisotaa kaivaen poteroita. Mökkien rakentaminen puihin ja maastoon oli poikien juttu. Niinpä Seija toi Yrjänään ennen lomaa puutavaraa ja nauloja.

Pihapiiriin on noussut vuosikymmenien saatossa useita rakennuksia. Lasipalatsiksi kutsuttu rakennus oli alun perin kesäkeittiö. Katokseen tuotiin Raahesta tarpeettomaksi jäänyt puuhella. Kun Hannilasta saatiin kaatopaikalle menossa olevia ikkunoita, sai katos lasiseinät.

Äijälän Sulolta ostettu lato toimii varastona. Yöpymistä varten on rakennettu pieni aitta.

Vanha sauna purettiin kolme vuotta sitten. Vävy vei hirret metsäpalstalleen eräkämpäksi. Uuden saunan haapahirret on veistetty Kaiston oman metsän puista. Jorma kertoo, että on tehnyt suurimman osan työstä itse.

– Naapureilta ja ystäviltä olemme aina saaneet apua tarvittaessa, hän lisää.

Rannan tuntumassa seisoo vanhan veneen puolikas. Kun Jorman veljen rakentama vene oli tullut tiensä päähän veneenä, se pystytettiin pihalle.

– Se on minulle mieluinen paikka, jossa juon usein aamukahvit, Seija kertoo. Vene suojaa tuulelta.

Yrjänän lomaparatiisi on nyt enimmäkseen Kaiston tyttärien, Marin ja Hannan, perheiden ja heidän ystäviensä käytössä. Seija ja Jorma käyvät mökillä voimien mukaan.