Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Kylien Tori –tapahtuman muistolle

MIELIPIDE Olen osallistunut Kylien torille joka kerta, kun niitä on järjestetty. Tapahtuma on ollut juuri sellainen kotikutoisen oloinen, jossa minä viihdyn. Härkätori on sopivan pieni. Myyjät ovat lähekkäin ja tunnelma tiivis. Päättäjien piinapenkki – ohjelma jaksoi vetää yleisöä iltapäivän lopputunneillakin vuodesta toiseen. Kerran tämäkin tapahtuma järjestettiin rantatorilla ja silloin tunnelma puuttui.

Kun tänä kesänä ei tapahtumasta kuulunut mitään, otin yhteyttä Raahen Kylät ry:n puheenjohtajaan ja kyselin tilanteesta. Sain selvityksen, jonka perustelut ymmärsin mainiosti. Olen itse Ruukissa kahden maakunnallisen tapahtuman talkoolaisena ja tunnistan erinomaisesti tapahtumien järjestämiseen liittyvät kipukohdat.

Vääjäämätön tuntuu myös olevan kehityksen kulku: tapahtuma joutuu huutolaisen osaan. Kylien tori tipahti Raahen hanketoiminnalle ja ympättiin osaksi Raahen Pimiöitä. Niiden painopiste ja intressit ovat ihan muualla. Mainontakin keskittyi romppeisiin ja oheistapahtumiin.

Me entiset kylientorilaiset haikailemme kuuden tunnin napakkaa tapahtumaa, josta etukäteen on informoitu muutenkin kuin netin kautta. Hyvä kanava se on, mutta nuoremmilta näkyy unohtuneen, että iäkkäämmästä väestöstä monet ovat tottuneet tapahtumien tiedot etsimään painetusta sanasta.

Hanketoiminta on tehnyt valtavasti upeaa työtä. Siitä kiitos heille. Kylien torin konsepti vaan on ollut toisenlainen. Surullista, jos se on iäksi menetetty.

Inga Nuojua