Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Mietteitä maailmanmenosta

MIELIPIDE Suomikin sai uuden eduskunnan myötä uuden hallituksen, joka miellyttää ainakin vähävaraisempaa kansanosaa.

Tosin yleismaailmallinen laskusuhdanne heikentää talousnäkymiä, kun edellinen hallitus sai operoida onnellisten tähtien alla noususuhdanteissa.

Suomen nykypäättäjien kontolle osui nyt kaksi kallista puolustusvoimain hanketta, eli merivoimien ja varsinkin ilmavoimien kalliit kalustouudistukset. Ne kirpaisevat, mutta varmasti jokainen järkevä suomalainen ymmärtää, että tällä geopoliittisesti tärkeällä alueella tarvitaan uskottava ensiasteen puolustus. Hyvillä suhteilla on kuitenkin vain puupennin arvo kovan kansainvälisen kriisin iskiessä päälle. Silloin ratkaisevat muut asiat.

EU on kuitenkin Suomen ainoa turva, sillä mikään muu taho ei tule Suomen avuksi mahdollisen suuren kriisin koittaessa. Sen tuesta kuitenkin puuttuisi sotilaallinen voima, kun sitä ei EU:lla ole, eikä Suomi ole katsonut tarpeelliseksi Nato-jäsenyyttä, vaikka se lähes kaikilla muilla EU-mailla on.

Niin uskomatonta kuin se onkin, monilta Euroopan kansoilta näyttävät unohtuneen verisen historian opetukset, kun taas äärioikeistolaisuus valtaa alaa. Se on suorastaan kylmäävää. On pyrkimyksiä murentaa ja jopa hajoittaa EU, joka kuitenkin on entisten melskeitten jälkeen pitänyt yllä rauhan tilaa ja luonut taloudellisen hyvinvoininnin ja vapaan liikkuvuuden koko alueelle. Valitettavasti sekä itäisen että läntisen suurvallan johtajat, herrat Putin ja Trump, näyttävät olevan ainakin siinä samaa mieltä, että EU on este heidän vallan laajentamispyrkimyksilleen, joten sen olisi hyvä hajota.

EU:n kannalta on huolestuttavaa, että sen sisällä on ainakin kaksi valtiota, joiden johtajat yrittävät murentaa EU:n peruskiviä, eli oikeusvaltion syvintä olemusta: demokratiaa, sananvapautta ja riippumatonta oikeuslaitosta. Tuollaiset valtiot pitäisi kovalla kädellä panna kuriin tai sitten potkia pois EU:sta. Lepsuilla ei saa, sillä se voisi olla esimerkki muillekin diktatuuriseen hallintaan pyrkiville.

Ja sitten tuo brexit. On aivan käsittämätöntä, että miten entinen suurvalta ja konsertaviinen järjestyksen maa on aivan sekaisin tuon epäonnisen brexitin takia. Arvovaltakiistathan siellä jylläävät. Kun entisestä ja monella tavalla mielipidemuokatusta kansanäänestyksestä on jo kolme vuotta, ainoa terve ja oikeudenmukainen ratkaisu olisi uusi kansanäänestys. Silloinhan nykyinen kansan tahto saisi ratkaista. Opetus tästä on, että suora kansanäänestys on kaikkea muuta kuin suora demokratian ilmaus, sillä sitä hallitsevat tietämättömyys, voimakas mielipidemuokkaus ja digimaailman keinot.

Yhdysvallatkin on tulevissa presidentinvaaleissa jopa historiallisen valinnan edessä: palataanko entiseen maailman kansojen yhteiseloa ja rauhaa rakentavaan politiikkaan vai jatketaanko nykyisellä tempoilevalla, arvaamattomalla ja jopa maailman rauhaa vaarantavalla politiikalla, jonka keskiössä on henkilö, jolla on suhteettoman suuri valta henkiseen kapasiteettiinsa nähden.

Osmo LeinonenRaahe