Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Paratiisi pilalla

Kirjoittaja on harmissaan Olkijoen rannan tilanteesta.
Kirjoittaja on harmissaan Olkijoen rannan tilanteesta.

MIELIPIDE Mitä tulee mieleen keskiverto-suomalaiselle, kun kysytään, missä ovat Suomen upeimmat hiekkarannat? Tulee mieleen Yyteri, Kalajoki, Nallikari, ehkä Tauvo – ei tule mieleen Olkijoki!

Olkijoella on kuitenkin yksi Suomen ehdottomasti parhaista hietikoista, kilometrikaupalla täysin kivetöntä, kirkasvetistä, hiekkapohjaista, hitaasti syvenevää uimavettä. Yksi ongelma kuitenkin löytyy: suolistoperäisten bakteerien vuoksi uimista ei suositella.

Jos vedessä on suolistoperäisiä bakteereja, tarkoittaa se sitä, että veteen on tavalla tai toisella joku kakkinut. Vahva epäilykseni on, että kakkijoita ei ole yksi, vaan suorastaan lauma, itse asiassa useampikin iso lauma. Siellä ne kahlaavat onnellisena rantavedessä koko pitkän suven ja koko ajan hännän alla tapahtuu. On mustia, ruskeita, vaaleita, punertavia, osalla päässä sarvet, osa nutipäitä.

Ainakin kaksi isoa nautakarjaa laiduntaa todennäköisesti aivan luvallisesti ja omistajansa mailla tehden kaikki tarpeensa suoraan veteen.

En syytä ketään tästä tilanteesta tuntematta tarkemmin maanomistussuhteita ja laiduntamisen lupa-asioita, en edes noita sinänsä sympaattisia kakkijoita. Kuitenkin suren upean rannan kohtaloa, rannan, joka puhtaana toimisi koko Raahen alueen ehkä tärkeimpänä virkistysalueena. Ja panostuksella markkinointiin sekä kuljetus- ja rantapalveluihin myös vakavasti otettavana matkailukohteena.

Nyt syksyn kylmillä asia ei herättäne kovin kuumia tunteita, mutta toivoisin, että jokin taho, esimerkiksi ympäristö- ja lupa-asioista vastaavat viranomaiset tai ympäristönsuojelijat ottaisivat asiasta kopin ja selvittäisivät, onko tilanteen korjaamiseksi mitään tehtävissä.

Suomen hienoimpiin kuuluvan uimaveden puolesta,

Leena Kantola