Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Politiikan tulevaisuus

MIELIPIDE Työn- ja pääoman ristiriita on vanha-asia, eikä edusta nykyaikaa (liekö koskaan edustanutkaan) ”Liisa Jaakonsaarikin totesi muuttaneensa käsitystä”!

Eli jako oikeistoon ja vasemmistoon on nykyään keinotekoinen, koska tarvitaan työnantajia ja työntekijöitä. Ympäri maailmaa on nähty, että yhteiskunta ei korvaa työnantajaa.

Niin oikealla kuin vasemmallakin on hienoja ihmisiä ja persoonia, jotka aidosti ajavat (omasta mielestään) yhteistä hyvää.

Nykyiset puolueet voivat pitää entiset nimet ja taustansa sekä historiansa, mutta menestyäkseen tarvitaan uutta ajattelua. Liike NYT-, vihreät- ja persut ovat sen osoittaneet. Jakolinjat eivät kulje oikea-vasen tahtiin, vaan tilalla ovat ”uudet aatteet”!

Mitä pikemmin vanhat puolueet oivaltavat tämän ja reivaavat ohjelmiaan uusien jakolinjojen mukaan, voivat menestyä jatkossa.

Uudet linjat liikkuvat maailman ja yhteiskunnan tarpeiden mukaan (mutta liian hitaasti). Uusina linjoina vodaan pitää; ympäristönsuojelua, turvallisuutta ja totta kai toimeentuloa!

Ympäristönsuojelussa on maailmalla vakava uhka (ilmaston lämpeneminen, väestöräjähdys jne.) paraneeko ilmanlaatu, jos Suomen suurin saastuttaja (terästehdas) suljetaan ja vastaava teräs tuotetaan esim. Kiinassa moninkertaisin päästöin? Meille jäisi vain 10 000 työtöntä, miten ne ruokitaan, kun lihantuotantokin on paha asia.

Kun Greenpeace ja vastaavat järjestöt tekisivät puheiden ja tavallisten ihmisten kiusaamisen sijasta jotain todellista esim. pysäyttäisivät hiilivoimalan USA:ssa tai terästehtaan Kiinassa se olisi jo ympäristöteko. Päin vastoin, kuin kiipeämällä eduskuntataloon tai usuttamalla koululaisia lakkoon. Koulusta on kiva lintsata, muistaahan tuon itsekin, mutta auta armias, jos pitää kerätä omat roskat ja opettaa myös vanhempia.

Turvallisuus tänä päivänä on, elintarvikeomavaraisuus ja kyber-turvallisuus myös rikollisuuden ja maahanmuuton ongelmat nousevat esiin. Maanpuolustus ei ole pelkät asevoimat, joskin niitäkin pitää ylläpitää.

Kolmas tärkeä edellytys uuden politiikan suunnassa on toimeentulo ja tasapuolisuus eli millä me eletään. Tekeekö joku työt ja osa nauttii vapaamatkustajina? Terveyden pettäessä ja vanhetessa tarvitsemme turvaverkkoja, miten ne ylläpidetään tasapuolisesti koko maassa? Osaaminen ja teollisuuden vienti on taannut tähän saakka elintasomme, ajetaanko teollisuus alas, kuten kiihkeimmät suojelijat ajavat, vai kannustetaanko uusiin tekniikkoihin jne.

Nykyisillä puolueilla on kaikki eväät ryhtyä ajamaan uusia jakolinjoja kokonaisvaltaisesti tai antaa ääriliikkeiden tuhota demokratia, mihin näyttää johtavan mm. Ranskan mellakat. Vihreiden vallan kasvaessa (hyvä tavoite) nousee kapina (keltaliivit) tai Englannin sekoilu omaksi tappioksi?

Mietiskelee ”riippumaton” ajattelija,

Reijo Härönoja