Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Raahen leikkaustoiminnan lopettamisen perusteet ovat kuvittelua

MIELIPIDE Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kävi ennen itsenäisyyspäivää Raahessa kertomassa, että Raahen sairaalan vaativa leikkaustoiminta loppuu. Peruste on se, että leikkausyksikön ja tehohoidon välillä aikaraja saa olla enintään puoli tuntia. Lisäksi tavoitteena on yksityisten ja julkisten leikkaavien sairaaloiden yhdenmukaisuus ja leikkaustoiminnan laadun ja potilasturvallisuuden parantaminen.

Olen kysynyt puolen tunnin aikarajasta professori ja kirurgi Martti Kekomäeltä.

Vastaus on yksiselitteinen. ”Tuo puolen tunnin klausuuli on aivan päätön, hihasta vedetty, ei mihinkään perustuva. Tilanne, että kesken leikkauksen potilas jouduttaisiin viemään jonnekin muualle, ei ole osunut omalle kohdalleni koskaan. 30 vuotta kokemusta”, Kekomäki kertoo.

Kekomäki toteaa, että jotain tolkkua tulisi saada sosiaali- ja terveysministeriöön.

Se siitä puolesta tunnista.

Saarikon väite, että pitää saada samat säännöt julkisiin ja yksityisiin leikkaaviin sairaaloihin on myös hihasta vedetty perustelu.

Raahen leikkausyksikössä ovat korkeatasoiset kirurgit ja samoin pätevät ohjeet. Ne ovat samat kuin Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Tehköön ministeri samat säännöt yksityisiin sairaaloihin, ei niiden takia tarvitse lopettaa toimintaa kymmenissä muissa sairaaloissa. Siis korottaa yksityisten sairaaloiden tasoa julkisten sairaaloiden tasolle.

On ministerin ja ministeriön viranhaltijoiden kuvittelua, että näillä toimilla parannetaan julkisia palveluita.

Aina 50-luvulta lähtien Suomen Keskustan johdolla Suomessa rakennettiin kattava terveyskeskusten ja aluesairaaloiden verkosto sekä keskussairaalat. Verkosto on ollut tehokas ja palvelut ovat olleet saatavilla koko maassa. Puute on ollut lääkäreistä ja niiden koulutusmäärät ovat olleet liian pienet.

Lääkärit ovat paneutuneet työhönsä, mutta aikaa on ollut liian vähän perustelliseen hoitoon.

Nyt Suomen Keskustan ja Kokoomuksen johdolla romutetaan koko järjestelmä kaikenlaisilla kuvitelmilla. Tavoitteena on romuttaa hyvä ja kustannustehokas järjestelmä ja tuoda rinnalle rahallisesti kalliit yksityiset palvelut ja sairaalat imemään yhteiskunnan varat.

Professori Kekomäki pitää selvänä, että nyt tulossa oleva laki heikentää peruspalveluita ja kasvattaa erikoissairaanhoidon kustannuksia tuomalla uusia hallinnollisia kustannuksia, eikä se levennä hartioita, vaan pienentää riskipoolin kokoa entisestään. Näin siis asiantuntija.

Miksi keskustalaiset ministerit ovat lähteneet tälle tielle, romuttamaan hyvää ja kattavaa järjestelmää?

Pääministeri Juha Sipilä on juntannut vahvat kapitalistiset aatoksensa koko keskustan eduskuntaryhmään välittämättä siitä, mitä tapahtuu laajojen maakuntien terveydenhuollolle, terveyskeskuksille ja maakuntien sairaaloille. Synnytykset on saatu jo lopetettua Raahessa ja Oulaskankaalla kuvittelemalla niiden heikoa tasoa.

Vilho KinnunenPiehinki