Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Uskomatonta, kohtuutonta – lainvastaista?

MIELIPIDE Raahen kaupunkistrategian 2017-2021 viidestä kantavasta ajatuksesta yksi on ”lapsiystävällinen”, joka on avattu seuraavasti: ”Ihana lapsuus turvallisessa pikkukaupungissa, jossa kaikki on lähellä.”

Täällä esikaupunkialueilla Kopsassa, Ylipäässä ja Mattilanperällä kysellään nyt, eikö ihana, turvallinen lapsuus, jossa koulu ja päiväkoti ovat edes kohtalaisen lähellä, kuulu meidänkin lapsillemme.

Tuntuu aivan järjettömältä ajatukselta lakkauttaa 90 oppilaan koulu (terve rakennus) ja ryhmis, johon on kahden vuoden jono. Kh:n kokouksessa 12.8. esitetyt väitteet Honganpalon ja Tikkalan koulujen yhdistämisen eduista ovat ylimalkaista arvelua ja hyvältä kuulostavaksi tarkoitettua paperipuhetta.

Itä-Suomen AVI:n ylitarkastaja Kari Lehtola toteaa YLE:n haastattelussa 13.9. : ”Olemme inhorealistisesti toteuttaneet tilastoja lakkauttamalla kouluja etupainotteisesti. Väitän, että kunnat ja valtio yhdessä ovat kiihdyttäneet ja ehkä jopa tarkoituksellisesti ajaneet maaseutukoulujen lakkauttamista, jotta saataisiin työikäinen väestö kasvukeskuksiin....koululakkautusten väitetyt säästöt eivät ole toteutuneet, ja (tilastokeskuksen mukaan) perusopetuksen kustannukset ovat nousseet eniten verrattuna muihin koulutusasteisiin.”

Onko Raahessa ollut käytettävissä joku rautaisempi asiantuntija kuin Lehtola, joka on jo vuosikaudet tutkinut asiaa javaatinut perusteellista kokonaisselvitystä isoihin kouluyksiköihin siirtymisen todellisista taloudellisista ja inhimillisistä vaikutuksista ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta.

Raahen kaupunkistrategia on räikeän ydinkaupunkikeskeinen. Toivottavasti se on työtapaturma eikä strategian laatijoiden tietoinen linjaus. Raahen asukkaista kuitenkin 6000 ihmistä asuu keskustaajaman ulkopuolella. Kuntalaisten asuinalueeseen liittyvän yhdenvertaisuuden vaatimus on lakiin perustuva. On selvää, että kaikki palvelut eivät voi olla tasapuolisen helposti saatavilla joka puolella kunta-aluetta, mutta missä menee raja?

Tikkalan ryhmiksen ja koulun ansiosta Kopsaan, Mattilanperälle ja Lasikankaalle muuttaa lapsiperheitä sitä mukaa kun taloja eri syistä vapautuu ja kyllä uuttakin rakennetaan. Kenellekään ei ole tullut mieleenkään, että koulua suunnitellaan suljettavaksi jo viiden vuoden päästä!

On vielä muutakin. Me kopsalaiset olemme jo osallistuneet Raahen taloustalkoisiin siitä lähtien, kun kaivos ja tuulivoimala-alueet muuttivat elinympäristömme pysyvästi (ja muutos jatkuu).

Meitä on pyydetty hyväksymään muutokset, koska kaupungin kassaan kilisee rahaa. Kopsa I on rakennettu kaupungin maille, se on siis poliittinen päätös myös.

Lapsilla on nyt hyvä koulu ja turvallinen, kohtuullisen mittainen koulumatka. Jos tämäkin otetaan pois, tuloksena on ruma sana: (yhdenvertaisuuslain tarkoittama) syrjintä. Myöskään YLE:n väestökone (30.9.) ei anna perusteita paniikkinappulan käyttöön.

Liisa HonkakoskiEbban mummu