Lu­ki­jal­ta: Vaih­to­eh­to­ja ja tu­le­vai­suut­ta mie­tit­tä­vä

MIELIPIDE Raahen organisaatiouudistus 2019 on liian raju. Ihmetyttää, että ei ole selvitetty muita polkuja.

Äskettäin seutufoorumissa asiantuntijat ja kuntien johto korostivat alueen tulevaa kasvua ja vetovoimaa. Tässä odotuksessa on nurinkurista supistaa julkisia palveluja.

Itse tulin vuonna 1973 Raaheen sosiaalijohtajaksi. Kun silloin alkanut kasvu ryöpsähti, oli vaikea saada pätevää työvoimaa. Nyt uusi esitys ajaa osaavan työvoiman muualle.

Nykyhallituksen sote-muutoskin pitää huomioida. Minkälaista Raahea me sen jälkeen kehitämme? Velkaa Raahella on satoja miljoonia ja lisää tulee. Kouluja rakentamalla ”seinistä” ei helposti pääse eroon. Niitä pitää käyttää, mihin ne rakennettu.

Esitys merkitsee 170 ihmisen työpanoksen vähentämistä. Sairaalasta on ajettu alas leikkausosasto ja supistettu muitakin toimintoja. Raahessa vähenee 300 työntekijän työpanos. Raahen elinvoima on koetuksella.

Tavoitteena on supistaa 15 koulusta 6 kouluun ja rakentaa yksi suuri koulu keskustaan, missä on suhteellisesti vähiten lapsia. Keskustan kouluun oppilaat joutuvat tulemaan muualta, ja samalla lopetetaan elinvoimaiset lähikoulut.

Suunnitelma edellyttää yli 10 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2025 mennessä. Teoreettisesti lapset vähenevät ja opettajia jää eläkkeelle, mutta luokkia voi yhdistää myös ilman koulun lopettamista.

Oulun kokemusten perusteella iso koulu merkitsee kiusaamisen, väkivallan ja syrjäytymisen alkua. Siellä osa pelkää niin, että on teräase taskussa. Huumediileritkin tulevat nurkille.

Sote-uudistusten jälkeen kuntien tärkein palvelu on päivähoito- ja koulupalvelut. Niillä kunnat joutuvat kilpailemaan uusita asukkaista ja lapsiperheistä.

Lähipalvelut säilyttäneet kunnat ovat etulyöntiasemassa, siksi ei Raahenkaan pidä lopettaa kyläkouluja vaan odottaa uutta nousua.

Kolme rohkeaa naista ovat kirjoituksillaan perusteellisesti kyseenalaistaneet muun muassa Tikkalan koulun lopettamisen. M. Mämmelä kirjoitti kaupungin johdolle hyvin perustellen kymmenin säädöksin miten pitää tehdä tosin.

Jokainen lähikoulu puolustaa paikkansa kylän sydämenä. Niiden toiminnan jatkamiseksi infraan on satsattu. Olkijoen koulussa viettiin 100-vuotisjuhlaa. Hetikö se nyt lopetetaan?

Ollinsaaren koulu saneerattiin kansanliikkeen ansiosta. Muun muassa Unto Valpas ja Martti Leino puolustivat kunnossa olevaa koulua. Sen jälkeen rakennettiin uusi, kallis päiväkoti. Yhä vähemmän alueelle jää lapsiperheitä, jos koulu lopetetaan. Ja se tietää lisää tyhjiä asuntoja. Myös Tikkalassa on päiväkoti.

Silmään pistää, ettei Haapajoen koulua lopeteta. Sieltä on lyhempi matka Saloisiin kuin esimerkiksi Tikkalan koululaisilla.

Viljo Lehmusketo