Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Lu­ki­vai­keus on hi­das­te, ei este

12-vuotias Aino Salmela vanhempineen kehottaa avoimuuteen. Lukivaikeus ei salailemalla poistu, mutta avoimuudella tie silottuu.

Mikko, Aino ja Suvi Salmela tietävät, että lukivaikeuden kanssa on vain elettävä. Avoimuus ja varhainen toteaminen helpottavat toimintaa.
Mikko, Aino ja Suvi Salmela tietävät, että lukivaikeuden kanssa on vain elettävä. Avoimuus ja varhainen toteaminen helpottavat toimintaa.

–Se helpotus, kun lähdettiin tutkimaan, muistaa nyt 12-vuotias Aino Salmela muutaman vuoden takaista aikaa.

Pyhäjokinen Aino oli innokas ekaluokkalainen, mutta into vaihtui hiljalleen ahdistukseksi. Miksi minä en opi samalla tavalla lukemaan ja kirjoittamaan kuin nuo luokkakaverit? Lapset osaavat peilata itseään toisiin, vaikka aikuiset eivät niin tekisikään.

–Rupesi pelottamaan.

Toisella luokalla Ainon oppimisvaikeuksia ryhdyttiin tutkimaan tarkemmin. Vanhempien vahvat epäilykset osoittautuivat tosiksi. Suvi Salmela tunnisti Ainon oireet jo omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan, sillä hänellä itsellään ja veljellään on todettu lukivaikeus.

–Kirjaimet vaihtoi paikkaa, tavuttamisessa tuli ylimääräisiä merkkejä, vasta tankkaamalla sain selvää, kertaa Aino todellisuuttaan ja äiti nyökkää vieressä.

Myös numerosarjat tuottivat vaikeuksia ja matematiikan sanalliset tehtävät.

Ainon äiti Suvi Salmela muistaa, että välillä tuntui jo kuin syyllistettäisiin lapsen vaikeuksien johtuvan siitä, että hänelle ei lueta tarpeeksi.

Suvi Salmelaa ja veljeään ei lukivaikeus ole estänyt, mutta hidaste se on ollut, kuten Ainollekin.

Suvi muistelee nauraen, kuinka kaikki keskittyminen saattoi kohdistua siihen, minkä kohdan joutuu lukemaan.

–Ääneen lukeminen oli kauhistus, toteaa Suvi Salmela ja tytär nyökkää vieressä.

Jani-veli on ammattikokki ja nykyisin kunto-ohjaaja. Suvi on valmistunut hotelli- ja ravintola-alan ammattilaiseksi vieläpä erinomaisin arvosanoin. Kun arvosteluasteikon yläpää oli 5, niin Suvin todistuksessa komeili 4,7.

–Sekin vaikuttaa, kun on mieleinen aine, tietää Suvi.

Lukivaikeuden kanssa kamppailevalle täytyy löytää tavallisuudesta poikkeavia tapoja oppia, kun sanat menevät solmuun ja kirjaimet kieppuvat outoon järjestykseen. Monelle kuulemiseen perustuva opiskelu on sopiva. Myös tietojen tenttiminen suullisesti on usein tarpeen.

Aino muistaa eräänkin uskonnon kokeen, jossa kirjallinen koe osaamisesta huolimatta toi tulokseksi 6-. Kun tyttö suoritti kokeen suullisesti, kutonen olikin kierähtänyt ysiksi.

Ainon vanhemmat Suvi ja Mikko Salmela kiittävät, että lukivaikeuden selvittyä tytär on saanut mahtavasti tukea koulunkäyntiinsä. Erityiskiitokset saavat opettajat Kaisa Tornberg, Paula Hyväri ja Laura Vikiö. Kolmannella luokalla Aino sai käyttöönsä digitaaliset e-kirjat, joita on vielä viidennelläkin luokalla ollut matematiikan apuna.

Englannin koetehtävissä kirjoitusvirheitä ei noteerattu, kun opettaja näki tytön tietävän vaikkapa oikean sanan. Oli suullisia kokeita ja erityisopettajan tukea 24-oppilaisessa luokassa.

Tabletilla työskentelyä Aino kehuu myös. Se helpottaa asioiden omaksumista.

Nyt kuudennelle luokalle siirtyessään Aino Salmela voi ylpeänä esitellä todistustaan, jossa keskiarvo on ponkaissut seiskasta 8,2:een ja äidinkielessäkin komeilee ysi. Englannin kielessäkin on siirrytty normaaliin arvosteluun.

Yhä vielä tulee turhautumisen hetkiä, kun koulutehtävät tuntuvat juuttuvan kirjainten sekamelskaan. Silloin Aino tarttuu piirustuslehtiöön tai nostaa kuulokkeet korvilleen ja ryhtyy kuuntelemaan musiikkia. Yllättävästi samanaikainen musiikinkuuntelu helpottaa opiskelua.

Suvi Salmela kehottaa vanhempia ja lapsia ottamaan lukihäiriön avoimesti koulussa puheeksi. Se on ominaisuus, jota ei tarvitse hävetä. Takavuosien tietämättömyyttä, joka piirsi yhdysmerkin tyhmän ja lukiongelmaisen välille, ei enää tarvitse pelätä.

Mitä aikaisemmin lukivaikeus huomataan sitä parempi.

Ongelma on myös yleinen. Arvio onkin, että jopa 6-10 prosentilla aikuisväestöstä on jonkinasteisia lukemisen ja kirjoittamisen hankaluuksia.

Lukiongelmainen voi altistua kiusaamisella, mutta siihen lääkkeeksi Salmelat tarjoavat hyvää itsetuntoa.

–Toiset ovat hyviä toisessa ja toiset jossakin muussa, on Salmeloiden viesti ollut tyttärelleen.

Ainolla mielenkiinto kohdistuu musiikkiin, jossa hän päässyt näyttämään taitojaan kuorossa jopa soolona. Ukulelen soitto on nyt kesän aikana jäänyt vähemmälle.

Kuudennen luokan aloittava Aino kokee, ettei hän ole lukivaikeutensa kanssa joutunut kaveripiirissä ongelmiin tai eristetyksi. Jos joku on kuittaillut, ei sanavalmis tyttö ole jäänyt tuppisuuksi.

–Minua ei kiinnosta pätkääkään, mitä muut puhuvat.

MIKÄ HÄIRIÖ

Lukivaikeus, lukihäiriö ja dysleksia tarkoittavat yhtä ja samaa ilmiötä, joka ilmenee lukemisen, kirjoittamisen tai luetun ymmärtämisen vaikeutena.

Suomessa arvioidaan olevan liki miljoona erilaista oppijaa. Lukihäiriöstä eli lukemien ja kirjoittamisen vaikeudesta kärsii jopa 10-15 prosenttia suomalaisista.

Yleisen käsityksen mukaan lukihäiriö on neurologinen tai neurobiologinen häiriö.

On pitkään ajateltu, että lukihäiriö on miehillä yleisempää kuin naisilla. Eron on esitetty johtuvan siitä, että naiset suuntautuvat kielellisiin asioihin tai, että tytöille puhutaan enemmän. On esitetty myös, että naisia alidiagnosoidaan.

Perimä selittää lähes puolet lukihäiriöistä ja usein lukivaikeudet rasittavatkin samaa sukua sukupolvesta toiseen.

Erilaisten oppijoiden joukosta löytyy monia menestyneitä oman alansa huippuosaajia. Esimerkiksi Ikean perustaneella Ingvar Kampradilla, suhteellisuusteorian kehittäjällä Albert Einsteinilla, sähkölampun keksijällä Thomas Edisonilla, kirjailija Agatha Christiellä ja Winston Curchillillä oli lukihäiriö.