Luo­mul­la ja lä­hi­ruual­la on kova ky­syn­tä: Ruukin luomu- ja lä­hi­tuo­te­mark­ki­nat kas­va­neet isoksi

Alpakat olivat taatusti markkinoiden kuvatuin kohde. Niiden hienoa villaa halusivat silittää niin lapset kuin aikuisetkin. Helppohoitoisia ja sisäsiistejä lemmikkejä ja terapiaeläimiä, kertoi merijärvinen alpakkafarmari Eija Murtoperä, joka vierailee alpakoineen myös vanhainkodeissa. Luomukananmunat olivat haluttua tavaraa. Raahelainen Tiina Moilanen oli yksi monista kennolevyä kanniskelevista markkinakävijöistä. Vihantilaiset Pekka ja Lea Joensuu ehtivät ilokseen saada himoitsemiaan luomuvalkosipuleita. Kunnallisneuvos Pentti Simojoki ja SM-kansansääennustuskilpailussa neljänneksi sijoittunut Aarne Juhonsalo ja kolmanneksi sijoittunut Jorma Ala-Simonen.
Alpakat olivat taatusti markkinoiden kuvatuin kohde. Niiden hienoa villaa halusivat silittää niin lapset kuin aikuisetkin. Helppohoitoisia ja sisäsiistejä lemmikkejä ja terapiaeläimiä, kertoi merijärvinen alpakkafarmari Eija Murtoperä, joka vierailee alpakoineen myös vanhainkodeissa.
Alpakat olivat taatusti markkinoiden kuvatuin kohde. Niiden hienoa villaa halusivat silittää niin lapset kuin aikuisetkin. Helppohoitoisia ja sisäsiistejä lemmikkejä ja terapiaeläimiä, kertoi merijärvinen alpakkafarmari Eija Murtoperä, joka vierailee alpakoineen myös vanhainkodeissa.

Menestyksekkäästi onnistuneet keväälliset Ruukin puutarhamessut ovat saaneet rinnalleen toisen massatapahtuman.

Ruukin maaseutuopistolla järjestettyjen markkinoiden tuottajien hulppea määrä ja tuotteiden monisatalukuinen kirjo ja kantamuksiaan kädet venyen kantavat markkinavieraat puhuvat selkeää kieltä: luomu- ja lähiruualle on kova kysyntä.

Osa Ruukin luomu- ja lähituotemarkkinoiden kävijöistä kiersi myyntipöytiä tiettyjen tuotteiden kuva silmissään. Tietyt mausteet, kananmunat, hunajat, valkosipulit ja lehtikaalit on saatava juuri siltä hyväksi havaitulta myyjältä.

Osa taas oli tullut katselemaan uteliaisuuttaan, poimien tuotteen sieltä, toisen täältä. Mikä parasta: markkinat oli pystytetty koko perhettä ajatellen. Lapsille oli puuhaa tikkupullan paistosta ratsastukseen ja tietysti ihanat eläinvetonaulat, alpakat ja aasi.

40 asteen pakkasenkin kestävä alpakka on mainio terapiaeläin. Pitkäkaulaiset, pienikuonoiselta ponilta näyttävät eläimet saavat vanhainkodeissa ihmeitä aikaan.

–Eräskin mummo unohti rollaattorinsa ja lähti juoksemaan näiden perään. Vaivat unohtuvat. Käsi nousee silittämään, vaikka ei muuten nousisi. Ja jos ei vanhus puhu ihmisille, näille puhuvat, sanoo alpakoiden omistaja, merijärvinen Eija Murtoperä.

Raahelainen Tiina Moilanen oli jo "monetta" kertaa luomu- ja lähituotemarkkinoilla. Kotiinviemisiksi oli kertynyt lehtikaalia, inkivääriä, tomaatteja, hamppurouhetta ja luomukananmunia.

–Ruokatarjonta on kattava ja laaja. Ruoka on se, joka tänne vetää. Ihana, kun järjestetään tällaista, siksi pitää tulla, vaikka ei ostaisikaan mitään, Tiina sanoi.

Vihantilaiset Lea ja Pekka Joensuu olivat myös keränneet syötävää hyvän lastin. He kiittelivät tapahtuman paisuneen valtavasti viidessätoista vuodessa.

–Ruususuolaa, paljon valkosipulia ja viisivuotiaalle synttärisankarille löytyi kukkakimppukin, Joensuut hymyilivät.

Luomuruoka kuuluu Joensuiden ruokakomentoon hyvin olennaisesti. Vaihtoehto kallistuu hyvin usein luomuun, varsinkin jos hinta on kohdallaan.

–Kauppojen luomuvalikoimat ovat parantuneet, mutta esimerkiksi luomukananmunia voisi olla enemmän saatavilla. Lähimunia kyllä saamme, Lea sanoi.

Markkinoilla julistettiin kansansääennustuksen Suomen parhaimmisto.

Oikukkaasta kesästä kertoo jotain sekin, että kesän lämpöennätys mitattiin Utsjoella 27. heinäkuuta. Lämpöä oli suunnilleen päivämäärän verran: 27,6 astetta.

Usein mitalisijoille yltänyt oulaistelainen Aarne Juhosalo joutui nyt tyytymään neljänteen sijaan. SM-pronssia sai Jorma Alasimonen Kempeleestä. Hopeaa sai Leila Välimäki Honkajoelta ja Suomen mestariksi julistettiin Unto Riihiluoma Kauhajoelta.

–Oli se semmoinen kesä, että siinä on muistelemista. Kempeleessä oli hyvä kesä, ukkonen ei vaivannut, ainoastaan kerran jyrähti meren päällä. Vettä satoi, toisinaan, tuumaili Alasimonen.