Luvassa pimiää oh­jel­maa ja kuumia löylyjä

Raahen loppukesä huipentuu jälleen hämärissä tunnelmissa, kun ensi viikolla on Raahen Pimiöiden vuoro. Kävijät voivat osallistua myös ensimmäistä kertaa pystytettävään löylykylään.

Raahen Pimiät juhlistaa venetsialaisten hengessä kesän taittumista syksyyn Raahessa ensi viikon perjantaina ja lauantaina. Ohjelmaa riittää taas koko viikonlopuksi koko perheelle.

– Tätä on lähdetty rakentamaan viime syksynä monien yhteistyökumppaneiden kanssa. Nyt vaan odotamme, että sää suosii meitä ja ihmiset löytävät paikalle. Odotamme ainakin 10 000 kävijää, kertoo Raahen Pimiät -tiimin jäsen Lea Pitkäaho.

Viidettä kertaa järjestettävä Raahen Pimiät tuo museonrannan alueelle suuren myyntitapahtuman, kun aiempina vuosina suosion saavuttanut antiikki-, keräily- ja rompetori nousee jälleen rantapuistoon. Myyjiä odotetaan paikalle toistasataa. Rantatorin katetulle alueelle saapuu puolestaan monipuolisesti torimyyjiä. Mukana on niin ruokamyyjiä, käsityötuotteiden myyjiä sekä yhdistystoiminnan esittelijöitä. Paikalla on tänä vuonna myös Kylien Torin näytteilleasettajia sekä perinnerakentamisen osasto.

Tänä vuonna Raahen Pimiöissä pääsee myös saunomaan, kun liikuteltavien saunojen Löylykylä nousee Thompsonin rantaan. Paikalle tulee parisenkymmentä saunaa. Pitkäaho kertoo, että ajatus saunakylästä nousi ihmisten toiveista.

– Viime vuonnahan mukana oli yksi sauna ja meitä lähestyttiin sitten saunakyläidealla. Ideaa kehitettiin eteen päin ja nyt meille nousee sitten löylykylä.

Löylykylässä haluamaansa saunaan voi varata saunavuoron perjantai-illalle pientä maksua vastaan. Varauksen voi tehdä suoraan saunan omistajalle. Lauantaina puolestaan saunotaan sekasaunoissa sulassa sovussa.

– Ihmiset voivat tulla paikalle uimapukuun ja saunatakkiin valmiiksi sonnustautuneina, mutta toki paikalla on myös pukeutumistiloja.

Tunnelmaa löylykylässä nostattaa myös Sauna-Timo eli Timo Kaukonen. Löylykylä saapuu Pimiöiden tapahtuma-alueelle näyttävästi Saunaparaatina torstai-iltana kello 18. Saunaparaati lähtee liikkeelle Raahen jäähallilta ja sen reitti kulkee Pekkatorin läpi Kanavanrantaan ja sieltä Rantakadun ja Merikadun kautta Thompsonin rantaan.

– Saa nähdä, miten raahelaiset ottavat tapahtuman vastaan, kun tämä on vasta ensimmäistä kertaa. Toivottavasti mukavasti, sillä onhan tämä hieno mahdollisuus kokeilla ainutlaatuisia ja erilaisia saunoja.

Raahen Pimiät näkyy ja kuuluu myös kaupungin keskustassa. Kauppaliikkeet ovat mukana tapahtumassa Pimiää kauppaa -tempauksellaan ja perjantai-illan iltaohjelma järjestetään Härkätorilla. Mukana on muun muassa Liekkiryhmä Tulikukan tulishow, trubaduuri VeePee Lehto ja lapsiperheiden suosikki Kiiltomatosuunnistus. Lapsiperheitä ilostuttaa myös Putte-possu, joka on mukana tapahtumassa lauantaina Museonrannan alueella.

Myhrbergin puistoon puolestaan nousee Kulttuurikasvatuksen kehittämistyöryhmä TAIKAKUUn ja Raahen opetustoimen yhteistyöllä Häikäisevät hyönteiset -installaatio.

Raahen Matkailuoppaat tarjoavat viikonlopun aikana mielenkiintoiset Kummituksia ja kummajaisia sekä Kurkistus sisätiloihin -kierrokset. Raahen museo puolestaan tarjoaa sekä perjantaina että lauantaina vapaan pääsyn Pakkahuoneen museoon ja Kruununmakasiinimuseoon.

Pimiöillä julistetaan lauantaina myös vuoden Wanhan Raahen Vuoden talo tai miljöö -voittaja. Tänä vuonna äänestyksen finaaliin ylsivät Brahenkatu 19, Rantakatu 16 B ja Katariina Kamari, Rantakatu 40.

– Meillä on mukana monia alueen yhdistyksiä ja järjestöjä, joten monenlaista ohjelmaa löytyy kyllä, Pitkäaho vinkkaa.