Ly­bec­ke­rin pit­kä­ai­kais­ta ke­hit­tä­jää muis­tet­tiin juh­las­sa

Auli Kanaselle Käsi- ja taideteollisuusliiton kultainen ansiomerkki

Hanna Partanen, toi Auli Kanaselle tervehdyksen Taito ry:ltä.
Hanna Partanen, toi Auli Kanaselle tervehdyksen Taito ry:ltä.
Kuva: Raili Viirret

Lybeckerin opiston pitkäaikainen opettaja, johtaja ja rehtori Auli Kananen kertasi koulun 175-vuotista historiaa pienessä juhlassa keskiviikkona.

Puheen jälkeen Kananen pyydettiin takaisin estradille ja hänelle luovutettiin Suomen käsi- ja taideteollisuusliiton kultainen ansiomerkki. Myös Pohjois-Suomen taito ry oli lähettänyt onnittelunsa Kanaselle.

Kananen toimi Lybeckerin johdossa vuodet 1978-2008. Hän oli koulun johtajana ja rehtorina koulun kiivaan kehittämisen vuodet.

Raahelaisen porvariskodin tyttärellä Sofia Lybeckerillä os. Franzenilla on ollut merkittävä vaikutus Raahen alueen tyttöjen koulutukseen ja myöhemmin koko valtakunnan käsi- ja taideteollisuusalan kehittämiseen. Sofia Lybecker perusti koulunsa köyhien tyttöjen taitojen kehittämiseen 175 vuotta sitten. Koulu ehtikin toimia jopa yli 70 vuotta Venäjän vallan alla.

Kananen kertoi, että koulua ovat johtaneet aina naiset, ja usein he ovat tehneet varsin pitkän uran hänen itsensä tavoin.

Kanasen aikana koulu laajeni eri linjoilla, sai uusia vuokratiloja, kun oppilasmäärä kasvoi ja lopulta myös kokonaan uuden koulun.

Lisäksi keskiasteen koulutusta uudistettiin moneen otteeseen ja haasteena on ollut aina vastata työelämän tarpeisiin. Monien murheeksi tekstiili- ja vaatetusala on koulusta loppunut, mutta sen sijaan koulussa valmistuu muun muassa sisustus- ja grafiikan alan ammattilaisia.

Kananen kertoi hauskan tarinan animaatio-linjan perustamisesta. Linja saatiin, kun Kananen oli ammattiopiston rehtori Jukka Pekka Ansamaan kanssa kuullut sellaisenkin alan olevan olemassa. Piirtäjä- ja grafiikkalinja houkutteli aikoinaan satoja lahjakkaita hakijoita eri puolilta Suomea Petteri Niskasen oppiin. Koulun oppilaat ovatkin niittäneet kultaa ja kunniaa alan kilpailuissa.

Kananen arvioi, että Lybeckerin pelastus on ollut luottaa paikalliseen yhteistyöhön. Vaihtoehtona Raahen koulutuskuntayhtymälle oli aikoinaan Oulun suunta.

Kananen mainitsi puheessaan pitkäaikaisen tukihenkilön ja koulun luottamustehtävissä toimineen Meeri Larssonin ja monet pitkäaikaiset opettajat. Tukea toiminnalle on tuonut myös alueellinen yhteistyö.