Maa­li­tyk­ki Kylmälä siirtyy Tor­nioon

Aleksi Kylmälällä alkaa syyskuussa toinen kausi futsal-liigaa. Lisäksi yksi viime kauden parhaista maalintekijöistä aloittaa tammikuussa palveluksensa armeijassa.
Aleksi Kylmälällä alkaa syyskuussa toinen kausi futsal-liigaa. Lisäksi yksi viime kauden parhaista maalintekijöistä aloittaa tammikuussa palveluksensa armeijassa.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahelaisen Aleksi Kylmälän ensimmäinen liigakausi Sievi FS:n paidassa oli menestys. Muistona siitä on kauden tulokkaan titteli ja 17 tehtyä maalia. Kauden loppuminen pudotuspeleihin oli kuitenkin ylivieskalaisjoukkueelle pettymys.

Tulevalle kaudelle Kylmälän maisema vaihtuu ja hän siirtyy Tornion Palloveikkojen riveihin. Kylmälä päätyi siirtoon henkilökohtaisen tilanteen takia, sillä ensi tammikuussa hän aloittaa varusmiespalveluksensa Rovaniemellä.

Sarjanousijan tavoitteista Aleksi ei osaa vielä sanoa. Hän siirtyy uuden joukkueensa pariin syyskuussa, kun on saanut kesätyönsä Raahessa päätökseen. Kesä on kulunut SSAB:n satamassa työskennellen ja AS Moonin joukkueessa jalkapalloa pelaten. Raahelaisten kausi jalkapallokentällä ei ole ollut tähän mennessä ruusuinen, osittain pelaajien vähyyden vuoksi.

– Tuloksellisesti kausi on ollut huono, vaikka pelillisesti ollaan oltu välillä ihan hyviäkin, kertoo Kylmälä.

Jalkapallokautta on vielä lähes puolet jäljellä. Lisäksi kesä on kulunut tulevan futsalkauden peruskuntoharjoitteluja tehden.

– Futsal ja jalkapallo tukevat toisiaan hyvin, ainakin tiettyyn pisteeseen asti.

Video: Aino Paloniemi

Kausi futsal-liigan parissa on intensiivinen, mutta esimerkiksi maajoukkuetauot rytmittävät kautta. Vielä ei ole tietoa, jäävätkö Kylmälän tauot tauoiksi. Hän debytoi viime kaudella myös Suomen paidassa. Seitsemän maaottelun aikana syntyi yksi maali.

– Maajoukkuepelit ovat sellaisia kokemuksia, joita ei voi muualta saada, kuvailee Kylmälä.

Pohjoisen joukkueena Tornion pelikalenteriin on kaavailtu paljon tuplapeliviikonloppuja, jolloin matkustamisesta säästyy aikaa. Armeijan vaikutusta tulevaan kauteen on vaikea tietää. Iltavapailla ehtii harjoituksiin Tornioon, lisäksi Rovaniemen urheiluakatemialla pääsee harjoittelemaan.

– Usein liigatason peleihin saa myös vapautuksia, Kylmälä avaa.

Viimeisen yhden ja puolen vuoden ajan hän on mennyt enemmän futsalin ehdoin. Kylmälän vahvuudet ovat pelin lukemisessa ja kentällä sijoittumisessa.

– Suhteellisen vähän futsalia pelanneena, hyvän peliälyn myötä oppii nopeasti uutta.

Jalkapallossa Kylmälä on tottunut pelaamaan keskikentällä. Futsalkentällä viime kausi oli erilainen, sillä Kylmälä pelasi ensimmäistä kertaa pivot-pelaajana, eli aivan hyökkäyksen ylimpänä. Hän yllättyi jopa itse omasta maalintekotehokkuudestaan. Tulevan kauden pelipaikasta on käyty uuden päävalmentajan kanssa joitain keskusteluja.

– Todennäköisesti hyökkään ja olen samalla suunnalla kuin viime kaudella. Ainakaan maaliin en mene, naurahtaa Kylmälä.

fakta

Aleksi Kylmälä

Kotoisin Raahesta.

Syntynyt 26.8.1999.

Pelaa futsalia ja jalkapalloa.

Kasvattajaseura futsalissa AS Moon ja jalkapallossa FC Raahe.

Pelasi viime vuonna futsalia Sievi FS:n joukkueessa.

Palkittiin futsal-liigan kauden tulokkaaksi.

Futsalin maajoukkuepelaaja.

Pelannut 15 vuotta jalkapalloa ja 6 kautta futsalia.

Siirtyy ensi kaudeksi Tornion Palloveikkoihin 1+1-vuotisella sopimuksella.