Maan, alueen ja maail­man asiaa

Raahen Seutu oli 100 vuotta sitten paikallislehti, joka kertoi myös maailman uutiset.

Ensimmisessä numerossa 4.1. 1919 kerrottiin Raahen Seudun taustasta ja tarkoituksesta. Ilmoittajatkin löysivät lehden heti. Vuosikerta maksoi 15 markkaa.
Ensimmisessä numerossa 4.1. 1919 kerrottiin Raahen Seudun taustasta ja tarkoituksesta. Ilmoittajatkin löysivät lehden heti. Vuosikerta maksoi 15 markkaa.

Raahen Seutu kertoi paljon myös valtakunnallisia ja kansainvälisiä uutisia 100 vuotta sitten. Tiedonjano on kova, sillä muualta kuin painetuista sanomalehdistä ei uutisia juuri kuulunut.

Päätoimittajana toimi Einari Jylhävaara ja vastaavana toimittajana August Aurio.

Sanomalehti Kalevan kanssa, joka on nykyisin samaa yhtiötä, sanailtiin pääkirjoituspalstoilla. Kilpailu oli kovaa. Toista lehteä morkattiin muun muassa nenäliinan kokoiseksi ja väriseksi.

Raahen Seutu kertoi paljon meneillään olevan maailmansodan asioita. Omassa sisällissodassa oltiin vahvasti valkoisten ja suojelukunnan puolella.

Syyskuussa 1919 Raahessa pohdittiin uuden sähkölaitoksen tarvetta, sillä ”Ikävää häiriötä on kahtena iltana viime sunnuntaina ja eilen tuottanut kaupunkilaisille ainakin 7-8 kaupungin osissa sähkövirran epäkuntoon joutuminen. Pimeässä ovat sen puolen kaupungin asukkaat saaneet istua tuntikausia. Wiat on saatu kyllä myöhemmin korjattua."

Harkittavana oli muun muassa Pyhäjoen Kupuliskosken valjastaminen, josta arveltiin saatavan 1200 hevosvoimaa. (Raahen Seutu 4.9.1919)

Ilonaihetta antoi se, että yleinen sauna oli taas käytössä: "Kaupungin sauna on suurien korjaustöiden jälkeen avattu yleisölle ja kylvetään siellä kuten ennenkin naiset keskiviikkoisin ja perjantaisin ja miehet torstaisin ja lauantaisin."

Ilmoituksissa ilmoitettiin, kun kauppaan oli tullut vain jotakin myytävää. Verotkin oli hoidettava.
Ilmoituksissa ilmoitettiin, kun kauppaan oli tullut vain jotakin myytävää. Verotkin oli hoidettava.

Ensimmäinen maailmansota oli aiheuttanut monia ongelmia, muun muassa elintarvikepulan, joka johti keinotteluun. Uusista leipäkorteista ja niiden jakelusta ilmoitti elintarvikelautakunta Raahen Seudun etusivulla.

"Liikemiehet ja maanviljelijät rupesivat kilpailemaan tavaroittensa ja tuotteittensa hintojen ylittämisestä ja lisätekijöinä ovat monet wälikädet toimineet, joten kaikkialla, etenkin meidän maassamme ovat elinehdot olleet ankarimmat kuin missään muualla Euroopassa."

"...Tämä seikka viittaa siihen, että maailmansota on jättänyt jälkeensä synnin, itsekkään ja kovasydämisen ahneudensynnin, jota vastaan pitkät ajat saadaan taistella ankaraa taistelua"

(Raahen Seutu 6.9. 1919)

Salakuljetusjuttuja ja muita talousrikoksia puitiin käräjillä. "Raastuvanoikeudessa oli toistamiseen esillä surullisen kuuluisat tullikavallusjutut, joista vastaajina oli useampia kymmeniä miehiä Raahesta, Pattijoelta, Siikajoelta sekä Piehingistä." (Raahen Seutu 9.9. 1919)

Ilmoituksissa kerrottiin aina, jos kauppaliike oli saanut jotain kysyttyä tavaraa, kuten "kärpäslastuja" tai vaikka "helpottavaa linimenttiä oivallista hieromavoidetta reumatismissa ja suissa satunnaisissa kolotuksissa". (RS 6.9. 1919)

Talouskauppaan oli saapunut "Kokorasvaista juustoa ja Matties-silliejä. (Raahen seutu 16.9.1919)

Kulkeminen junilla oli helppoa, koska henkilöjunat kulkivat myös Raahesta pääradalle. Junien aikatauluista kerrottiin Raahen Seudussa säännöllisesti, mutta olipa junissa häiriöitäkin.

"Kaksi vapaamatkustajaa ”pommaria” saatiin tiistaina tällä klo 4 lähtevästä junasta ja vietiin heidät poliisikamariin tekemään selkoa matkastaan. Toinen näistä sankareista karkasi kuitenkin poliiseilta ja joutui vielä samaan junaan pommilla ajamaan. Kuitenkin loppui hänen matkansa tällä kertaa Santamäessä mihin oli telefoonilla ilmoitettu Raahen asemalta, missä oli satuttu näkemään mainitun juipin junaan nousu”. ( Raahen Seutu 4.9.1919)

Viihdettäkin oli tarjolla, sillä elokuvia näytettiin kolmena päivänä viikossa Raahen Elävät Kuvat Oy:ssä. Syyskuussa 1919 esitettiin muun muassa Chaplin kreivinä.

Saloisten Reipas perustettiin syyskuussa 1919.

"Viime sunnuntaina, oli voimistelun ja urheilun harrastajilla kokous S:N: seuran talolla. Puheenjohtaja toimi Wäinö Kulju ja sihteerinä Seth Korpela. Perustettuun voimistelu- ja urheiluseura, jonka nimeksi hyväksyttiin "Reipas". Puheenjohtajaksi seuralle valittiin Rikhard Keskinen vanh. ja varalle Wäinö Kulju.

FAKTA

Raahen Seutu

Raahen Seudun ensimmäinen numero ilmestyi 4.1.1919. Se perustettiin entisten lehtien, Raahe ja Raahen Sanomat, juurille.

Raahen Sanomat oli ilmestynyt vuosina 1889-1890, 1906-1907, 1909-1916 ja 1918 ja Raahe 1907-1918. Raahen Lehti ilmestyi 1896-1906.

Neljä kertaa viikossa ilmestyvä Raahen Seutu ilmoitti olevansa kaikkien laillista yhteiskuntaa kannattavien voimien kannattaja.

Vuosikerta maksoi 15 mk.