Majakan ve­den­alai­set sa­lai­suu­det pal­jas­tu­vat uu­tuus­elo­ku­vas­sa

134-vuotias Märketin majakka ohjaa edelleen meriliikennettä Ahvenanmerellä. Sakari Mannisen ohjaamassa elokuvassa tutustutaan majakkaan ja sen lähivesien haaksirikkoihin.
134-vuotias Märketin majakka ohjaa edelleen meriliikennettä Ahvenanmerellä. Sakari Mannisen ohjaamassa elokuvassa tutustutaan majakkaan ja sen lähivesien haaksirikkoihin.
Kuva: Pekka Väisänen

Suomen Majakkaseura on ensi kertaa sukeltanut pinnan alle. Seuran tuore majakasta ja hylyistä kertova elokuva Haaksirikkojen Märket saa Raahen ensi-iltansa ammattiopistolla perjantaina.

Dokumentaarisessa elokuvassa tutustutaan Märketin majakkaan ja varsinkin sen lähivesiin ja niiden lukemattomiin haaksirikkoihin.

Lähemmin käydään läpi viisi erikoista haaksirikkoa, joissa uponneet laivat katosivat syvyyksiin vuosikymmeniksi.

Suurin sensaatio on majakkalaiva Storbrottenin hylky, josta sukeltajat kuvaavat ehjän, meren pohjahiekalla lepäävän majakkalinssin. Toinen hyvin mielenkiintoinen hylky on neuvostoliittolaisen sukellusveneen S-2:n hylky vain parin kilometrin päässä Märketistä. Se on nykyisin sukelluskiellossa, mutta seura on onnistunut saamaan käyttöönsä 10 vuotta sitten kuvattua materiaalia.

Vuonna 2009 samassa yhteydessä S-2:n hylyn kanssa löytyi myös englantilaisen rahtilaiva Belliverin hylky, joka ehti olla kateissa liki sata vuotta. Vanhat hylyt on löydetty viime vuosina uuden tekniikan ansiosta.

Sakari Mannisen ohjaaman elokuvan toinen uponnut rahtilaiva on Raumalle matkalla ollut m/s Irma, suomalainen rahtilaiva, joka katosi vuonna 1968 kovassa myrskyssä ja löytyi vasta tämän vuoden keväällä. Siitä nähdään tuoretta sukelluskuvaa.

Elokuvan pituus on 43 minuuttia ja se esitetään perjantaina Raahen ammattiopistolla. Elokuviin on vapaa pääsy. Toisena dokumenttina nähdään Tasku – uudesti syntynyt pooki vuodelta 2016.

Tapahtuman yhteydessä pidetään Majakkaseuran tukimyyjäiset. Tuotto käytetään majakoiden kunnostustyöhön. Seuran ensi kesän kunnostuskohde on Hailuodossa sijaitseva tunnusmajakka.

2009 samassa yhteydessä S-2:n hylyn kanssa löytyi myös englantilaisen rahtilaiva Belliverin hylky, joka ehti olla kateissa liki sata vuotta. Vanhat hylyt on löydetty viime vuosina uuden tekniikan ansiosta.

Suomen Majakkaseuran tavoitteena on majakoiden ja niihin liittyvän rakennus- ja kulttuuriperinnön suojeleminen. Suojelukohteina ovat myös saariston ja sisävesistöjen arvokkaat pookit, kummelit ja loistot. Seura jakaa tietoa majakoista ja majakkaperinteestä ja tuo yleiseen tietoisuuteen uhattujen kohteiden tilanteen.

Seura toimii majakkaharrastajien yhdyssiteenä ja edustaa Suomea majakkaharrastajien keskuudessa kansainvälisesti.