Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Martti Luther jul­kai­si tee­sin­sä 500 vuotta sitten – Kirkko pyytää suo­ma­lai­sia toi­mi­maan nyt us­kon­puh­dis­ta­jan hen­ges­sä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko pyytää suomalaisia kirjoittamaan omat teesinsä niistä asioista, jotka tekisivät maailmasta paremman paikan kaikille. Teesejä julkaistaan verkossa.

Teesit2017-sivustolla voi kuka tahansa julkaista teesejä Martti Lutherin hengessä. Teesit2017-sivustolla voi kuka tahansa julkaista teesejä Martti Lutherin hengessä.
Teesit2017-sivustolla voi kuka tahansa julkaista teesejä Martti Lutherin hengessä.
Teesit2017-sivustolla voi kuka tahansa julkaista teesejä Martti Lutherin hengessä.

Kaikki tuntevat kertomuksen saksalaispappi Martti Lutherista, joka naulasi paavin valtaa ja katolisen kirkon anekauppaa kritisoivat teesinsä Wittenbergin kirkon oveen.

Tarina teesien naulaamisesta oveen on kyseenalaistettu, mutta joka tapauksessa Luther tuli käynnistäneeksi kirjoituksillaan koko maailmaa mullistaneen uskonpuhdistuksen. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on julkistanut verkossa nyt palvelun, jonne se haluaa suomalaisten kirjoittavan omia teesejään, tasan 500 vuotta Lutherin jälkeen.

–Omassa teesissä voi pohtia, mikä tekisi maailmasta, Suomesta ja omasta kotipaikasta paremman paikan kaikille, ja mitä olisi valmis itse tekemään sen hyväksi, että maailmassa mennään yhdessä eteenpäin eikä kukaan jää yksin, kirkko ohjeistaa teesien kirjoittajia.

"Yritä nähdä enemmän hyvää"

Sivustolle on kirjoitettu lokakuun puoliväliin mennessä vajaat sata teesiä. Sivustolla voi teesien kirjoittamisen ja julkaisemisen lisäksi tykätä muiden kirjoittamista teeseistä.

Suosituimpien teesien joukossa on muun muassa seuraavat: "Yritä nähdä toisessa ja myös itsessäsi enemmän hyvää. Kuunnellaan, mitä ihminen sanoo – ei sitä, mitä halutaan itse kuulla. Älä sano muille somessa sellaista mitä et haluaisi muiden sanovan sinulle kasvotusten.".

Sata tykätyintä teesiä luovutetaan lokakuussa suomalaisille päättäjille, seurakunnille ja arkkipiispa Kari Mäkiselle. Teesejä voi kirjoittaa 24. lokakuuta asti.