Matikka on yksi tär­keis­tä kie­lis­tä – Raahen seu­tu­kun­taan tulossa ma­tik­ka­ker­ho­ja

10-12-vuotiaille tytöille tarkoitetut kerhot käynnistyvät ensi syksynä. Tyttöjen kiinnostusta matikkaan halutaan lisätä.

<span class="type--person">Veera Pahkasalo</span>, <span class="type--person">Iiris Rönkkö</span> ja <span class="type--person">Annika Leppälä</span> tykkäävät matikasta, koska siinä saa käyttää omia aivojaan ja haastaa itseään. Matemaattisten aineiden opettaja Heini Haapala muistuttaa, että monia matematiikan taitoja tarvitaan elämässä.
Veera Pahkasalo, Iiris Rönkkö ja Annika Leppälä tykkäävät matikasta, koska siinä saa käyttää omia aivojaan ja haastaa itseään.
Veera Pahkasalo, Iiris Rönkkö ja Annika Leppälä tykkäävät matikasta, koska siinä saa käyttää omia aivojaan ja haastaa itseään.
Kuva: Vesa Joensuu

Matematiikka on oppiaine, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Moni sitä rakastaa, moni vihaa.

Viime vuosina on ollut havaittavissa huoli erityisesti tyttöjen laskeneesta kiinnostuksesta matemaattisia aineita kohtaan. Tähän asiaan puuttuvat nyt myös Zonta-kerho, joka on perustamassa Suomeen luonnontieteellis-matemaattista kerhoa 10-12-vuotiaille tytöille. Myös Raahen seutukuntaan niitä tulee varmuudella ainakin yksi, mahdollisesti jopa kolme.

Tarkoitus on, että kerhot käynnistyvät ensi syksynä.

– Yhtä kerhoa on haettu nyt Raaheen. Mahdollisesti tulee toinenkin, ja ehkä vielä kolmaskin Pyhjäjoelle. Tarvitsemme vielä lisää rahaa, jotta saisimme kolme kerhoa pyörähtämään, Raahen Zonta-kerhon puheenjohtaja Leena Klaavu valottaa.

Kerhojen opetus ei tule olemaan päällekkäistä koulujen opetuksen kanssa.

– Kerho on uutta kouluopiskelun päälle. Siellä tehdään leikin varjolla fysikaalisia ja kemiallisia juttuja, käydään luonnossa ja opitaan, miten matematiikkaa tarvitaan käytännössä. Se on varmasti erilaista kuin koulun penkillä, Klaavu kertoo.

Matematiikan perustaitoja tarvitaan luonnollisesti jokapäiväisessä elämässä.

– Oppilaat kysyvät melkein joka tunti, mihin matikkaa tarvitaan. Aina sanon, että matikka on yksi kieli, jota opiskellaan, että voidaan ymmärtää tätä maailmaa. Yksittäisiä (matematiikan) asioita ei välttämättä tarvitse elämässä mihinkään, mutta se opettaa loogista päättelykykyä, jota ilman ei voi pärjätä elämässä. Matikka pitää nähdä laajempana kuin yksittäisenä ratkaisutaitona, matemaattisten aineiden opettaja Heini Haapala Saloisten koululta korostaa.

Saloisten koulun ysiluokkalaiset Veera Pahkasalo, Iiris Rönkkö ja Annika Leppälä ovat kiinnostuneita matematiikasta, koska he tietävät, että matematiikkataitoja tarvitaan elämässä.

– Aika paljon sitä tarvitaan, esimerkiksi kaupassa ja kaikissa laskuissa. Tykkään matikasta, kun siinä saa käyttää omia aivoja, Pahkasalo toteaa.

Kolmikko tietää, että matematiikan taidoista on hyötyä monessa työssä.

– Aion hakea lääkikseen, Leppälä paljastaa.

Lisää aiheesta keskiviikon 15.5. Raahen Seudussa.