Mat­kai­lu Eu­roo­pas­sa­kin voi estää ve­ren­luo­vu­tuk­sen

SPR:N liikkuva veripalvelu saapuu Raaheen jälleen ensi viikolla. Kesällä verenluovuttajan on kuitenkin huomioitava muutamia tärkeitä asioita ennen kuin voi luovuttaa verta.

Mikäli sää on helteinen verenluovutuksen aikaan, tulee juoda erityisen runsaasti vettä tai mehua ennen ja jälkeen verenluovutuksen. SPR muistuttaa, että nestevajaus voi kauniilla ilmalla syntyä huomaamatta. Kesällä luovuttamista suunnittelevan kannattaa kiinnittää huomiota omaan vointiinsa myös muuten – jos iho punoittaa kovasti auringossa olon jälkeen tai lomailija on saanut auringonpistoksen, tulee verenluovutuksen kanssa odottaa parempaa oloa pari päivää.

Lomailijan kannattaa tarkistaa ulkomaan matkan jälkeen erityisen tarkkaan, voiko luovuttaa verta. Normaalisti EU-alueella matkailusta ei seuraa karenssia verenluovutukseen. Heinäkuun alusta marraskuun loppuun kuitenkin Länsi-Niilin virusalueilla Itä- ja Etelä-Euroopassa matkailusta tulee 28 vuorokauden luovutuseste paluupäivästä lukien. Mukana on suomalaisten suosimia kesälomakohteita kuten Italia, Kreikka, Kroatia sekä alueita Ranskassa ja Itävallassa.

Punkkirokotteen ottaminen ei ole verenluovutuseste. Luovuttamaan voi siis tulla heti rokotteen ottamisen jälkeen, mikäli rokotuksesta ei tule komplikaatioita (kuten kuumetta tai ihoreaktiota).

Jos iholle on päässyt punkki ja pureman ympärille on kehittynyt rengasihottuma, ihottuman paranemisen tai siihen määrätyn lääkekuurin päättymisen jälkeen on odotettava yksi kuukausi ennen kuin voi luovuttaa vertaJos muu hyönteisen purema oireilee erityisen voimakkaasti tai on vaatinut erityistä hoitoa (kyypakkaus, antibioottikuuri, kortisonitabletit jne.) tulee odottaa, kunnes oireet ovat rauhoittuneet ja antibioottikuurin päättymisestä on kulunut kaksi viikkoa.

Antihistamiinien tai paikallisesti annosteltavien allergialääkkeiden (voiteet, tipat, suihkeet ym.) käyttö ei ole este verenluovutukselle.